Στον αέρα μένουν χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία αλλά και οι εκδρομείς του τριημέρου που είχαν κάνει κρατήσεις σε αυτά, καθώς αναγκάζονται να κλείσουν ξανά, παρότι άνοιξαν μόλις την περασμένη Δευτέρα. Ξεκρέμαστο μένει παράλληλα και το προσωπικό ενώ πρόβλημα θα έχουν και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έλλειψη εσωτερικού τουρισμού.

Όλα αυτά συμβαίνουν για ένα λογιστικό λάθος στην δήλωση Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, αφού ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας που έχουν έσοδα και φορολογούνται με Τέλος Επιτηδεύματος για ολόκληρο τον χρόνο, αντιμετωπίζονται σαν εποχικές επιχειρήσεις που δουλεύουν μόνον «σαιζόν».

Η αρχική εξαγγελία ότι από 1ης Ιουνίου επαναλειτουργούν τα 12μηνης λειτουργίας καταλύματα, κινητοποίησε τους επιχειρηματίες που είχαν κλείσει με κρατική εντολή αλλά ποτέ ως τώρα δεν γνώριζαν ότι έγινε λάθος δήλωση ονοματολογία στην Εφορία, να δέχονται κρατήσεις πελατών για το Τριήμερο και να προσλάβουν προσωπικό.

αι ενώ ένα λάθος στη δήλωση ΚΑΔ διορθώνεται θεωρητικά εύκολα με μια επίσκεψη στην εφορία, λόγω κοροναϊού οι τοπικές αστυνομικές και λιμενικές Αρχές έχουν λάβει εντολή να μην δέχονται τις αλλαγές στους ΚΑΔ , αλλά να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους άνοιξαν με λανθασμένο ΚΑΔ. Ούτε δέχονται όμως οι υπηρεσίες και την προσθήκη ΚΑΔ, δηλαδή ότι μια τουριστική μονάδα που ήταν ανοικτή πριν τα μέτρα, αλλά ανοίγει ξανά από 1ης Ιουνίου, δεν θα κλείσει τον Οκτώβριο αλλά θα συνεχίσει όπως πάντα έκανε χειμώνα - καλοκαίρι.

Μέσα από τους αναλυτικούς πίνακες με τα 4ψήφια και 8ψήφια νούμερα, απαγορεύεται να ανοίξουν πριν τις 15 Ιουνίου επιχειρήσεις όσοι, αν και λειτουργούσαν κανονικά ολόκληρο τον χρόνο, δηλώθηκαν κατά λάθος από τον λογιστή τους προ ετών σαν εποχικής λειτουργίας.

Μόνον στο Ναύπλιο, για παράδειγμα, αναμένονται περισσότερες των 1.000 ακυρώσεις, όπως ανακοινώνει το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Ναυπλίου «Ξένιος Δίας», προειδοποιώντας πως οι κυρώσεις για όποιον παραβιάσει τους ΚΑΔ είναι βαρύτατες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου:

«Μετά από τον σκληρό αγώνα που δώσαμε τις τελευταίες τρεις μέρες, λόγω της αιφνίδιας απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 30/5/2020 με την οποία εξαιρέθηκαν τα καταλύματα μας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την έναρξη της τουριστικής σεζόν την 1η Ιουνίου 2020, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη και ως εκ τούτου παραμένουμε κλειστά έως τις 15/6/2020.

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι μετά την συνάντηση μας με τον Διοικητή Τουριστικής Αστυνομίας Ναυπλίου, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι ποινές για την μη συμμόρφωση με την εν λόγω αιφνιδιαστική και άδικη ΚΥΑ σε περίπτωση ελέγχου είναι.

5.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται από την Τουριστική Αστυνομία με τον έλεγχο.

οινικό αδίκημα που θα δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

000 διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται από τον ΕΟΤ.

λείσιμο επιχείρησης από 60-90 ημέρες».

ίναι προφανές ότι οι ακυρώσεις είναι πολλαπλάσιες σε όλη την χώρα και ζημιωμένο βγαίνει έτσι και το δημόσιο. Και για τις απώλειες που θα έχουν λόγω ΚΑΔ όμως οι επαγγελματίες αυτοί, θα λάβουν μόνον αναλογία από τα 534 ευρώ και όχι από τα 800, παρότι το Κράτος τους αναγκάζει να (ξανα-) κλείσουν.