Κατέληξε και τέταρτος ασθενής από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Πρόκειται για 53χρονο άνδρα ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο Κοζάνης και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ.

Σήμερα ο 53χρονος έχασε τη μάχη, ανεβάζοντας τους νεκρούς στη χώρα μας στους τέσσερις. Χθες εξέπνευσαν άλλα δύο άτομα ένας 90χρονος στην Πτολεμαΐδα και ένας 67χρονος στη Ζάκυνθο.

Το πρώτο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα ήταν ένας ένας 66χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 2 Μαρτίου οπότε και είχε διαγνωστεί με τον ιό. Ήταν συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συμμετείχε στο γκρουπ που είχαν επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους.

38 νέα κρούσματα - ανησυχία για τα '22" ορφανά

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς χθες ανακοινώθηκαν άλλα 38 με αποτέλεσμα να ανέρχονται συνολικά σε 228.

Από τα κρούσματα αυτά τα 22 είναι ορφανά και τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Μετά το θάνατο του 53χρονου, τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένοι ενώ 57 νοσηλεύονται σε ειδικά κέντρα αναφοράς.

Όσον αφορά στα κρούσματα το 51% εξ αυτών είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ανησυχία εκφράζει το υπουργείο Υγείας για τη μεγάλη αύξηση των ορφανών κρουσμάτων που συνιστούν απειλή και για αυτό ζητήθηκε ακόμη μία φορά από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.; Τσιόδρας και προειδοποίησε με έμφαση ότι « αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι αν βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά Ιταλίας, ο εκπρόσωπος του υπ.Υγείας ήταν προσεκτικός στα λόγια του. « Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα μου επιτρέψετε να περιμένω μια εβδομάδα για να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε να περιμένουμε όλοι για να δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι πλήττονται περισσότερο από αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεωτέρα άτομα άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας»

Από τα 228 κρούσματα συνολικά σήμερα στη χώρα μας 3 αφορούν ανθρώπους που κατέληξαν, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών και οι περισσότεροι εντοπίζονται στην Αττική. Συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και πάλι ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες και όσους έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ χρησιμοποίησε μια φράση ενός Βρετανού συναδέλφου του για να μας πει πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στο νέο ιό. «Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος σε όσα συνέβησαν σήμερα σε αρκετά σούπερ μάρκετ όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός.

«Όλα αυτά ευνοούν τη μετάδοση. Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2.» Τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα ανέφερε και πρόσθεσε: «Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο. Θα δούμε»

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμος παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.