Αδιαφορώντας πλήρως για την δημόσια υγεία και τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊου στους πολίτες αλλά και στους ίδιους, δεκάδες είναι οι καταστηματάρχες που αψήφησαν την εντολή της κυβέρνησης για παύση λειτουργίας των εμπορικών δραστηριοτήτων και σαν να μην έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα, άνοιξαν κανονικά τα καταστήματα τους.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα και οι πελάτες και ομάδες ατόμων επέδειξαν χαρακτηριστική αδιαφορία. Μόνο την Κυριακή η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 17 συλλήψεις, ενώ από τις 12 Μαρτίου όταν και ξεκίνησε το μέτρο έχουν γίνει 250 συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Ενδεικτική η περίπτωση επιχειρηματία καταστήματος, στην οδό Πανόρμου στο Μαρούσι, που το πρωί της Τετάρτης άνοιξε κανονικά την επιχείρηση του, βγάζοντας μάλιστα πάγκους με προϊόντα εξωτερικά! Το γεγονός έγινε αντιληπτό από περίοικους που ενημέρωσαν άμεσα την αστυνομία. Στο σημείο μετέβη περιπολικό και οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον ασυνείδητο καταστηματάρχη. Αυτή ήταν μόνο μια από τις δεκάδες περιπτώσεις, που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα.

Ο κόσμος καίγεται και το…μαλλί χτενίζεται

Στις μέρες του κορονοιού η φράση ο κόσμος καίγεται και το ...μαλλί χτενίζεται βρήκε πλήρη εφαρμογή. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί άλλωστε το άνοιγμα ενός κομμωτηρίου στην οδό Δημητρακοπούλου στα Πατήσια, όπως επίσης και ενός κέντρου αισθητικής επί της Πατησίων. Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων δήλωσαν …άγνοια καθώς δεν είχαν ενημερωθεί -όπως είπαν- στους αστυνομικούς για τα μέτρα της κυβέρνησης. Πώς να δικαιολογηθεί όμως ο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στην οδό Αιγαίου στο Παλαιό Φάληρο που εντοπίστηκε να λειτουργεί κανονικά ή ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη που βρέθηκε να λειτουργικά κανονικά, αλλά χωρίς το νόμο!

Τένις, κοψίδια και…τσίπουρα

Την ώρα μάλιστα που οι ειδικοί ζητούν απεγνωσμένα από τους πολίτες να μην συγχρωτίζονται με πολλά άτομα, την στιγμή που η κυβέρνηση απαγόρευσε την συνάθροιση περισσοτέρων από 10 ατόμων, κάποιοι επέλεξαν να πάνε για…τένις στη Νέα Ερυθραία σε κλαμπ της περιοχής, με αποτέλεσμα να συλληφθούν! Άλλοι πάλι επέλεξαν να ανοίξουν τα ψητοπωλεία ή τα καφενεία και να σερβίρουν…τσίπουρα για να ξορκίσουν τον κορονοϊο.

Τζόγος και ανοιχτά καφενεία

Σε μια περίπτωση δε, άνδρες της υποδιεύθυνσης περιπολιών της αστυνομίας Αθηνών, εντόπισαν μια καφετέρια στο κέντρο της πόλης, που είχε μετατραπεί σε παράνομη λέσχη! ΟΙ αστυνομικοί συνέλαβαν την υπεύθυνη του καταστήματος, καθώς και δυο…παίχτες που θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα «φρουτάκια». Στο χώρο είχαν εγκατασταθεί και κατασχέθηκαν 8 μηχανήματα. Στη Θεσσαλονίκη ένας ιδιοκτήτης καφενείου που συνελήφθη υποστήριξε στο δικαστήριο, πως, «δεν άνοιξα την επιχείρηση, απλά εκμεταλλεύτηκα το γεγονός πως είμαστε κλειστά και φώναξα εργάτες να κάνω ανακαίνιση στο χώρο», ο άνδρας αυτός αθωώθηκε. Στην Πρέβεζα, ένας άλλος ιδιοκτήτης καφενείου, άνοιξε την επιχείρηση του και προσέφερε καφέ, τσίπουρα και μεζέδες, ενώ κάτι αντίστοιχο έκανε και ένας 63χρονος ιδιοκτήτης καφενείου στην πόλη της Άρτας που λειτουργούσε την επιχείρηση, με τους θαμώνες να συνωστίζονται στο χώρο, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.

Η «ακτινογραφία» των παραβατών

Οι συλλήψεις ατόμων που παραβιάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης, αυξάνονται μέρα με την ημέρα, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Την Κυριακή 22 Μαρτίου έγιναν 17 συλλήψεις, το Σάββατο 21 Μαρτίου 12 συλλήψεις, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 27 συλλήψεις, την Πέμπτη 19 Μαρτίου 20 συλλήψεις, την Τετάρτη 18 Μαρτίου 24 συλλήψεις, την Τρίτη 17 Μαρτίου με 7 συλλήψεις, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 16 συλλήψεις, την Κυριακή 15 Μαρτίου 31 συλλήψεις, το Σάββατο 14 Μαρτίου 90 συλλήψεις, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1 σύλληψη και την Πέμπτη 12 Μαρτίου 5 συλλήψεις.

ΕΛ.ΑΣ: Οι φόβοι για πλιάτσικο και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών

Την ίδια στιγμή στην Ελληνική Αστυνομία ετοιμάζονται με κάθε τρόπο για την διαφύλαξη της ομαλότητας, της προστασίας του υπερτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την αποτροπή έκνομων ενεργειών εν μέσω πανδημίας. Για αυτό τον λόγο και υπο τον φόβο πλιάτσικου σε κλειστές επιχειρήσεις αλλά και το ενδεχόμενο ένοπλων ληστειών σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, αποφασίστηκε η αύξηση των περιπολιών. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εμείς καλούμαστε να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας Υγείας, την ανθρώπινη ζωή» σημειώνει σε δήλωση του στο «L&O » ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, κύριος Θοδωρής Χρονόπουλος. Όπως τονίζει έχουν «δοθεί εντολές πιστής εφαρμογής των μέτρων από τους ειδικούς» ενώ επισημαίνει πως, «έχουμε τρεις πυλώνες. Η διαχείριση και η πιστή εφαρμογή των μέτρων που αποφασίζει η επιτροπή των ειδικών, η προστασία και η διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών και εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες».

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση των αστυνομικών υπηρεσιών, σε πρώτη φάση για να μην υπάρχει συνωστισμός και αφετέρου για να βρίσκονται στο δρόμο στο πλευρό του πολίτη με στόχο την τήρηση της τάξης.