Μετά το χθεσινό περιστατικό με τους αποκλεισμένους στην Αττική Οδό λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς», ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αττική Οδός, Βασίλης Χαλκιάς παρέδωσε την παραίτησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Αυτή ήταν η πρώτη ανάληψη ευθύνης, για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν επί ώρες στα οχήματά τους από χθες το μεσημέρι.

2>Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού:

το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, από την ίδρυσή της το 1999, υπέβαλε την παραίτησή του.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαλκιάς στην επιστολή του: «Προ ολίγου διασφαλίστηκε η ασφαλής απομάκρυνση και των τελευταίων ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. Ως όμως προϊστάμενος ενός ολόκληρου μηχανισμού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ευχόμενος τα καλύτερα στον αντικαταστάτη μου. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. σε αυτό το εμβληματικό έργο της Αττικής Οδού».

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού ευχαρίστησε τον κ. Β. Χαλκιά για την 20ετή του προσφορά στην εταιρεία, έκανε δεκτή την παραίτησή του και αποφάσισε την ανάληψη και άσκηση των καθηκόντων του κ. Β. Χαλκιά από τον κ. Αριστοφάνη Παπαδημητρίου, Διευθυντή Κυκλοφορίας της εταιρείας, μέχρι την επιλογή νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Στυλιανίδης είχε δείξει ως υπεύθυνη του χάους που προκλήθηκε την Αττική Οδό.

«Σε σύγκριση της κατάστασης που επικράτησε στον οδικό άξονα Αθηνών-Λαμίας με τη Νέα Οδό, και την Αττική Οδό από την άλλη, είναι τόσο προφανής η διαφορά που επιβεβαιώνει πόσο ανεδαφικοί είναι οι ισχυρισμοί της εταιρείας διαχείρισης της Αττικής Οδού», ανέφερε.

Παρέμβαση για τα πρωτοφανή γεγονότα στην Αττική Οδό έκανε και ο Κώστας Καραμανλής. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών έγινε γνωστό πως συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις.

Στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα» θα αναφερθεί στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί θα υπάρξει και η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού για τα όσα συνέβησαν στην Αττική τις τελευταίες ώρες. Θα έχει ενδιαφέρον εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να επιρρίψει ευθύνες σε επιχειρησιακούς ή πολιτικά στελέχη, εκτός από την Αττική Οδό, η οποία απεδέχθη το αίτημα του πρωθυπουργού για αποζημίωση 2.000 ευρώ ανά όχημα.

Με την κακοκαιρία Ελπίδα να δείχνει σημάδια υποχώρησης, έρχεται η ώρα της αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών για το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό.

Ηδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δοθεί αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε ακινητοποιημένο όχημα, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο αποδέχθηκε η Αττική Οδός.

Χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για έξι, οκτώ, δέκα ακόμα και 24 ώρες στην Αττική Οδό, χωρίς νερό, φαγητό, ακόμα και χωρίς θέρμανση, καθώς σε κάποια αυτοκίνητα τελείωσαν τα καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 3.000 οχήματα και 3.500 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί για ώρες στην Αττική Οδό.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που πέρασαν μία αδιανόητη οδύσσεια είναι ενδεικτικές των όσων βίωσαν. Απόλυτη εγκατάλειψη και καμία ενημέρωση από την Αττική Οδό. Μάλιστα, οι περισσότεροι, τη στιγμή που πλήρωσαν τα διόδια για να μπουν στην Αττική Οδό, ρώτησαν αν ο δρόμος είναι ανοιχτός, για να λάβουν καταφατική απάντηση.

2>Αττική Οδός: Μετά τους απεγκλωβισμούς η απόδοση ευθυνών

νακοίνωση για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο όχημα εξέδωσε η Αττική Οδός, και αναφέρει πως θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα όταν απεγκλωβιστεί και ο τελευταίος οδηγός.