Σημαντική αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Οκτώβριο 2020 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1,16 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας ότι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια λόγω της πανδημίας κάνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά επιφυλακτικούς.

Ειδικά δε σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, ενίσχυση των κεφαλαίων τους βλέπουν όσες μπορούν να κάνουν χρήση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Την ίδια ώρα με το σταγονόμετρο χορηγούνται τα δάνεια γεγονός που στηλιτεύουν οι φορείς της αγοράς, δεδομένης και της μεγάλης αύξησης των καταθέσεων από τον Φεβρουάριο και μετά.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι η αύξηση αυτή των καταθέσεων δεν θα διαρκέσει για πάντα ενώ τα δύσκολα σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία είναι ακόμη μπροστά.

Τα στοιχεία της ΤτΕ αναλυτικά

ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 8,5% από 7,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2.320 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.007 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020.

Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση

είωση κατά 206 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2020, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 153 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -23,4% από -25,1% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

ύξηση κατά 2.526 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2020, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1.160 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 11,6% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από επιχειρήσεις

ύξηση κατά 968 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2020, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 877 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 36,1% από 33,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 143 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.047 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 825 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 170 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

ύξηση κατά 1.558 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2020, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,3% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας

ον ίδιο μήνα η χρηματοδότηση ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας αυξήθηκε σε 11,5% από 10,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2.258 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.537 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης

μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2020, ήταν θετική κατά 2.505 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.914 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 57,0% από 54,0% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

ον Οκτώβριο του 2020, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,5% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 247 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 623 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2020, ήταν αρνητική κατά 55 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 714 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 7,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 8,6% από 8,3% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 72 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 660 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -3,9% από -1,0% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 127 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 54 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

ον Οκτώβριο του 2020, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 17 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους αυξήθηκε σε 0,5% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

ρνητική κατά 175 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2020, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 88 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,4% από -2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Δάνεια σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων

ύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 20.673 εκατ. ευρώ.