Eρευνητές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) ανακάλυψαν την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο.

trong>Κάνε like στη σελίδα του freeopinion.news στο Facebook 

Ερευνώντας τα αρχεία καταγραφής θερμοκρασιώνστους μετεωρολογικούς σταθμούς του WMO, που βρίσκονται στο πιο απόμακρο σημείο  του πλανήτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στη Γροιλανδία, στα μέσα του χειμώνα πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ήταν σχεδόν 2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ό,τι έδειχναν τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Ο σταθμός Κλινκ στη Γροιλανδία, κατέγραψε -69,8 βαθμούς Κελσίου στις 22 Δεκεμβρίου του 1991. Η θερμοκρασία είναι σημαντικά χαμηλότερη από τους -67,8 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί στο Βέρκχογιάνσκ της Ρωσίας τν Φεβρουάριο του 1892, αλλά και αυτής που είχε καταγραφεί στο Όιμεκον της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 1933.

Και οι τρεις παραπάνω μετρήσεις είναι ασυνήθιστα χαμηλές για το βόρειο ημισφαίριο, όμως αποδεικνύετεια ότι είναι αρκετά θερμότερες από την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη.

τις 22 Ιουλίου του 1983, στο μέσον του χειμώνα για το νότιο ημισφαίριο, ο μετεωρολογικός σταθμός Βόστοκ της Ανταρκτικής κατέγραψε -89,2 βαθμούς Κελσίου.

ι ακραίες καιρικές συνθήκες στους πόλους έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, καθώς πάνω σ' αυτές βαζίσονται τα μοντέλα για το κλίμα του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος. Αυτή την εβδομάδα, ο ύψος του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό συρρικνώθηκε και έφτασε στον δεύτερο μικρότερο όγκο του τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι θερμοκρασίες στον αρκτικό κύκλο ήταν πολύ υψηλές φέτος το καλοκαίρι, με καύσωνα στη Σιβηρία και ασυνήθιστη ζέστη σε όλη την περιοχή. Ο μετεωρολογικός σταθμός Βέρκχογιανσκ, κατέγραψε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου φέτος τον Ιούνιο, με τον WMO να θεωρεί ότι ενδέχεται να είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον αρκτικό κύκλο.

Ο Πετέρι Τααλάς, γενικός γραμματέας του WMO, δήλωσε: «Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, δίνουμε μεγάλη σημασία στα νέα ρεκόρ ζέστης. Το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, μας υπενθυμίζει τις έντονες αντιθέσεις που υπάρχουν στον πλανήτη».

Η έρευνα των αρχείων επιτρέπει στους επιστήμονες να ψάξουν για μοτίβα θερμοκρασιών, και προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τα κλιματικά μοντέλα. Ο μετεωρολογικός σταθμός Κλινκ λειτούργησε για δύο χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πριν τα αυτοματοποιημένα όργανά του σταλούν για χρήση στην Ανταρκτική.

Το ανωτέρο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας ήρθε στο φως όταν μια ομάδα του WMO κατάφερε να έχει συνεργασία με την προηγούμενη επιστημονική ομάδα. Τα στοιχεία έπρεπε να ελεγχθούν διεξοδικά πριν το νέο ρεκόρ γίνει αποδεκτό και γνωστοποιηθεί.

Η εκτίμησή τους δημοσιεύθηκε στο Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society.