Την αναστολή της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας και κονσερβοποίησης φρούτων στα Γιαννιτσά, αποφάσισε η διοίκηση του, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 46 κρουσμάτων ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Από σήμερα το πρωί στην πόλη των Γιαννιτσών βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους συγγενείς και στις επαφές των κρουσμάτων. Οι ασθενείς ήδη έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η εντοπισμένη συρροή κρουσμάτων στη συγκεκριμένη μονάδα προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλη την περιοχή, καθώς στη μονάδα, που ενδέχεται πλέον να αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, απασχολούνται περίπου 680 εργαζόμενοι που ζουν σε κοντινές περιοχές (Ημαθία, Θεσσαλονίκη και Πιερία). Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αναμένονται μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς στην περιοχή, και κυρίως στη Γουμένισσα.

Ο χρόνος επαναλειτουργίας του εργοστασίου θα καθοριστεί από τον αριθμό των κρουσμάτων και την κατάσταση της υγείας τους, καθώς και από το χρόνο που θα απαιτηθεί για την εντατική απολύμανση σε όλους τους χώρους της μονάδας.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρονται τα εξής:

«Η εταιρεία, η οποία σημειωτέον τηρούσε όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία από τον Covid-19, μόλις ενημερώθηκε για την ύπαρξη κρουσμάτων σε 11 εργαζομένους της περιοχής Κιλκίς, έλαβε άμεσα όλα τα νόμιμα μέτρα, ενημερώνοντας τις συναρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και επιπλέον άμεσα μέτρα με δικά μας έξοδα, και μέχρι νεωτέρας, διέκοψε την λειτουργία της, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του προσωπικού της».

Το χρονικό των μολύνσεων

Αρχικά εντοπίστηκαν 13 κρούσματα ανάμεσα σε 30 εργαζόμενους, που μετακινούνται καθημερινά με λεωφορεία από και προς Γιαννιτσά, Γουμένισσα και Κιλκίς, όπου διαμένουν.  Στο σύνολό τους είναι Ρομά. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν άλλα οκτώ κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ εργαζομένων στο εργοστάσιο που μετακινούνται όμως, από την Πιερία προς τα Γιαννιτσά. Οι έλεγχοι που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν αύξηση των κρουσμάτων.