Με υπερωρίες θα αναπληρώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τις ημέρες που δεν εργάστηκαν επειδή τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα με απόφαση του ΕΟΔΥ.

Διάταξη στο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει ότι με έως και 3 ώρες επιπλέον απασχόληση την ημέρα, θα αναπληρώνουν τον χρόνο που τίθενται σε καραντίνα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για το καινούργιο Σεπτεμβριάτικο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν περισσότερους από 500.000 εργαζομένους και ανέργους, με στόχο να περιοριστεί η διαφαινόμενη εκτίναξη της ανεργίας.

Στο "πακετάκι" αυτό ξεχωρίσαμε τη διαδικασία αναπλήρωσης της περιόδου καραντίνας, στην οποία ενδέχεται να αναγκαστεί ένας εργαζόμενος.

έβαια, ως κύρια λύση προτείνεται η τηλεργασία, όμως η διάταξη αφορά τους εργαζομένους που δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Τι προβλέπει το μέτρο της καραντίνας

εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη.

Με τη λήξη όμως αυτής της περιόδου, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του προκαθορισμένου ωραρίου του μισθωτού.

Οι συγκεκριμένες πρόσθετες ώρες δεν θα αμείβονται ως υπερεργασία ή υπερωρία, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.

ρακτικά δηλαδή, ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζομένους που δεν νοσούν οι ίδιο,ι αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης της COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ.