Με χαμηλή ταχύτητα αλλά εντός του FIR Αθηνών συνεχίζει την πορεία του το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “ORUC REIS”. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από δύο επικουρικά πολιτικά σκάφη ενώ από ελληνικής πλευράς, ακολουθείται από τη φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ».

Αυτή τη στιγμή το τουρκικό πλοίο πλέει σε απόσταση 128 ναυτ.μιλίων από τη Μεγίστη (Καστελλόριζο) και 292 ναυτ.μιλίων από το την Κρήτη (όπως προκύπτει και από τους χάρτες του ειδικού ερευνητή Νίκου Τριάντη).

Σε μία εξέλιξη της τουρκικής προκλητικότητας, εκτέλεσε παράνομες έρευνες στο «Οικόπεδο Νο.4» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έφυγε από την περιοχή στις 06:40 εισήλθε εντός του FIR Αθηνών! Συνέχισε με χαμηλή ταχύτητα πλεύσης μόλις 6 κόμβων και έριξε στο νερό καλώδια ερευνών!

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ δόθηκε εντολή στη φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» να σπεύσει άμεσα στην περιοχή.

Οι τούρκοι ενεργούν με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο (οριακά) γι' αυτό και δεν πραγματοποίησαν έρευνες αν και έριξαν καλώδια και συνεχίζουν την πλεύση στα διεθνή ύδατα εντός FIR Αθηνών, μία ενέργεια η οποία ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από το Διεθνές Δίκαιο.

Από την Ελληνική φρεγάτα, ο κυβερνήτης έχει ενημερώσει, χωρίς να λάβει απάντηση, τον τούρκο καπετάνιο ότι δεν επιτρέπεται να διενεργήσει έρευνες (έχει ήδη ρίξει καλώδια στο νερό).