Αυξημένη είναι η ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια καθώς φέτος κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης από τις ευπαθείς ομάδες κυρίως λόγω της πανδημίας κορονοιου.

Στα φαρμακεία ήδη υπάρχουν λίστες ατόμων που θέλουν να εμβολιαστούν και ανησυχούν για επάρκεια εμβολίων καθώς τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού οι οποίες πρέπει να εμβολιαστούν;

 1. εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
 2. άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
 3. παιδιά και ενήλικες οι οποίοι έχουν έναν ή περισσότερο από τους παρακάτω παράγοντες επικινδυνότητας
  • άσθμα και χρονιές πνευμονοπάθειες
  • καρδιακές νόσους
  • ανοσοκαταστολή
  • μεταμοσχευμένοι
  • άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • άτομα Με ζαχαρώδη διαβήτη
  • νεφροπαθείς
  • άτομα με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

4. έγκυες γυναίκες καθώς και λεχώνες ή θηλάζουσες

5. άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία

6. άτομα τα οποία φροντίζουν άλλα άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα
7. άτομα που έρχονται σε συχνή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών

8. άτομα τα οποία ανήκουν στους λεγόμενους κλειστούς πληθυσμούς όπως: εσωτερικοί σπουδαστές (σχολεία, στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.λπ)

9. εκτροφείς ζώων, σφαγείς ζώων, κτηνίατροι, κτηνοτρόφοι και όσοι έρχονται σε επαφή με χοίρους ή πτηνά

Αν και το εμβόλιο της γρίπης παρέχεται δωρεάν στις ανωτέρω ομάδες, οι γιατροί ενθαρρύνουν τον καθολικό εμβολιασμό το οποίο είναι πιθανόν να ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με τον Κώστα Λουράντο, Πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής ήδη η ζήτηση για αντιγριπικό εμβόλιο είναι αυξημένη τόσο από αυτούς που εμβολιάζονται κάθε χρόνο όσο και από άτομα τα οποία δεν έχουν ποτέ εμβολιαστεί είτε γιατί δεν το ήθελαν είτε γιατί δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Η ζήτηση αυτή την περίοδο είναι τεράστια και αυτό μας ανησυχεί μήπως αυτή η μεγάλη ζήτηση οδηγήσει σε έλλειψη των εμβολίων» αναφέρει ο κύριος Λουράντος σε τηλεοπτική του συνέντευξη εκτιμώντας πως «ίσως δεν θα είναι διαχειρίσιμη από το κράτος η κατάσταση καθώς κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί σε κανένα την πρόληψη. Κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν τον εμβολιασμό, όμως έχει σημασία για να μη φτάσουμε εκεί η επάρκεια των ποσοτήτων των εμβολίων να είναι τέτοια ώστε να εμβολιαστούν πρώτα όσοι πραγματικά το χρειάζονται»

«Το υπουργείο υγείας έχει παραγγείλει περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις ποσότητα που δεν θα αρκέσει για έναν καθολικό εμβολιασμό που θα ήταν καλύτερο να γίνε.ι Θα συνιστούσα στους φαρμακοποιούς να κρατήσουν τις λίστες τους και ανάλογα με τις ποσότητες που θα προμηθευτούν στα φαρμακεία τους να δώσουν προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μετά στον υπόλοιπο πληθυσμό. Βέβαια θα πρέπει και το Υπουργείο να προσπαθήσει να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις. Η συνύπαρξη κοροναϊού και γρίπης θα αποτελέσει μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» δήλωσε επίσης σε τηλεοπτική της συνέντευξη η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθήνα Λινού.