Ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για το καζίνο του Ελληνικού προσπαθεί να εισέλθει στην τελική φάση. Οι τελευταίες διαδικασίες προχωρούν με σταθερότητα μεν, αλλά αργά, ώστε το πλαίσιο του διαγωνισμού το οποίο προϋποθέτει υψηλές προδιαγραφές για την κατασκευή και ανάθεση του έργου να διασφαλιστεί απολύτως. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει πλέον απόλυτη σιγουριά για την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Την προηγούμενη Παρασκευή παρελήφθη από την Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού για το Ελληνικό, το σχετικό υπόμνημα των δύο συμβούλων της επιτροπής ( η Ernst&Young για τα χρηματοοικονομικά και η νομική εταιρεία KLC για τις απαραίτητες νομικές διευκρινήσεις).

Οι δύο σύμβουλοι κατέθεσαν τις αναλύσεις τους αναφορικά με τα υπομνήματα που είχαν υποβληθεί από τους δύο διαγωνιζόμενους για τους φακέλους των δικαιολογητικών. Στη συνέχεια θα εκδοθεί πόρισμα από την επιτροπή την προσεχή Πέμπτη το οποίο και θα υποβληθεί στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για να πάρει τη σχετική απόφαση για τη συνέχεια του διαγωνισμού.

Η εμπλοκή στην οποία αναφερόμαστε προκύπτει εκ των φακέλων των δικαιολογητικών καθώς μέσω αυτών η αντιπαράθεση μεταξύ της Mohegan Gaming (η οποία έχει κοινοπραξία με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) και της Hard Rock International αναμένεται να κορυφωθεί. Και αυτό γιατί η εξέταση των εγγράφων που έχουν κατατεθεί στους φακέλους των υποψηφίων θα καθορίσει αν οι δύο διαγωνιζόμενοι θα αποκτήσουν την απαραίτητη νομιμοποιητική έγκριση ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Την Πέμπτη λοιπόν θα είναι η “ημέρα όλων των μαχών” για το διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα, την προσεχή Πέμπτη θα αποφασιστεί εάν τα υποβληθέντα από τους διαγωνιζόμενους έγγραφα είναι νόμιμα και για τους δύο οπότε θα προχωρήσει το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών ή εάν τα έγγραφα ενός ή και των δύο διαγωνιζόμενων δεν είναι νόμιμα οπότε η αντιπαράθεση και οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο κοινοπραξίες αναμένονται ισχυρές. Στη δεύτερη περίπτωση θα εμπλακούν τα νομικά τμήματα των δύο κοινοπραξιών γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις τόσο στη συνέχεια του διαγωνισμού όσο και στην ολοκλήρωση του έργου εν συνόλω.

Υπενθυμίζουμε ότι όλο αυτό το πρόβλημα με τα έγγραφα ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου την ημέρα δηλαδή υποβολής των προσφορών από τις δύο κοινοπραξίες. Η Hard Rock International αιτήθηκε τα υποβληθέντα από αυτήν έγγραφα να παραμείνουν εμπιστευτικά δηλαδή να μην περιέλθουν σε γνώση της έτερης κοινοπραξίας. Το αίτημα της Hard Rock International δεν έμεινε αναπάντητο από την κοινοπραξία Mohegan – ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ η οποία αιτήθηκε το αντίστοιχο. 15 μέρες απαιτήθηκαν ώστε η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού να μπορέσει να λύσει το συγκεκριμένο θέμα και να προχωρήσει τελικά η υποβολή των υπομνημάτων.

Αν τελικά δεν υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα έγγραφα, το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού θα προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά σε κάθε περίπτωση οι φάκελοι των προσφορών αναμένεται να ανοιχθούν το 2020.