Η τηλεδιάσκεψη έρχεται μετά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες

Σε αλλαγή των διατάξεων που ισχύουν για την επιβολή λουκέτων σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά τα όσα συνέβησαν στη Μύκονο το Σαββατοκύριακο.

Στη νέα υπουργική απόφαση που αναμένεται εντός της ημέρας θα υπάρξει αλλαγή στον διοικητικό κώδικα που μέχρι στιγμής επέτρεπε σε επιχείρηση που παρανομεί να λειτουργεί, για τουλάχιστον πέντε μέρες ακόμα μέχρι να ασκηθεί έφεση.

Η αλλαγή θα γίνει με επίκληση της υγειονομικής ανάγκης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Για το μπαρ στη Μύκονο στο οποίο μπήκε λουκέτο, θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την Πέμπτη καθώς δεν το «πιάνουν» οι αλλαγές στον κώδικα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον επκεφαλής της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στη σκιά των εικόνων που καταγράφηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Τα αυξανόμενα, άλλωστε, κρούσματα των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα (στην οποία έχουν επενδυθεί και οι ελπίδες για μικρή ύφεση στα τρίτο και τέταρτο τρίμηνο) φέρνουν πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και νέα σενάρια, όπως και αυτό του τοπικού lockdown, σε περίπτωση που η συχνότητα κρουσμάτων αυξηθεί κατακόρυφα σε κάποια δομή, εκπαιδευτική μονάδα, τουριστική εγκατάσταση ή ακόμη και σε κάποιο νησί.

Ειδικά για τα στιγμιότυπα από τα πάρτι της Μυκόνου... έρημην των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου, αφού «όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η υψηλή επιδημιολογική συσσώρευση σε κάποια περιοχή μπορεί να συνοδευθεί με τοπικό lockdown. Σκοπός, εξήγησε, είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.