Στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας τίθενται πλέον οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από 285 αποφοίτους των Αρσάκειων Σχολείων περί σεξουαλικής, σωματικής και ψυχολογικής βίας, από καθηγητές και καθηγήτριες, τους οποίους δεν κατονομάζουν. Η βασιμότητα των συγκεκριμένων καταγγελιών θα ελεγχθεί πλέον από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη στο πλαίσιο έρευνας που διέταξε για το θέμα αυτό η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε αίτημα που κατέθεσε η Διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας ζητώντας να διερευνηθούν μια προς μια οι καταγγελίες των 285 αποφοίτων.

άλιστα, ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης είχε προαγγέλλει την κατάθεση του αιτήματος στην εισαγγελία, ζητώντας «να κληθούν ένας προς έναν οι 285 απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων που υπογράφουν την επίμαχη ανακοίνωση, η οποία διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις καταγγελίες τους ώστε να διερευνηθούν αυτές αρμοδίως από την Εισαγγελία Αθηνών».

Η επιστολή

Χθες δημοσιεύθηκε επιστολή 285 αποφοίτων του προς την Φιλεκπαιδευτική Εταιρία. Οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων σχολείων ανέφεραν ότι γνωρίζουν και έχουν πληροφορηθεί για σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές που έχουν υποστεί μαθητές και μαθήτριες από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων.

Ακόμη, στην ίδια επιστολή οι απόφοιτοι καταγγέλλουν «κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες». Οι απόφοιτοι αποσαφηνίζουν πως δεν αναφέρονται «σε μεμονωμένα γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, αλλά σε μια διαχρονική νοοτροπία κάποιων· στην παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρακτικές ενός προστατευμένου σχολικού περιβάλλοντος».