Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ο λόγος είναι η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ - Τουρκίας.

Εξέθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Γερμανίδα Καγκελάριο και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική δεσμευτική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε τη πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ανάλογες δηλώσεις  αναφορικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου έκανε προ ολίγου και κ. Δένδιας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Η Ευρώπη έχει σαφή θέση. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου και το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σ' αυτήν τη διαδικασία".