Το έντονο διπλωματικό ντεμαράζ των δύο τελευταίων ημερών εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία η Ελλάδα έχει αποκλειστεί, συνεχίζει η Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εκτενείς τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, επικοινώνησε σήμερα, Σάββατο, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μισέλ ήταν εκτενής και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθησε η επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή – αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές – επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Τα τρία βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι εν λόγω κινήσεις έρχονται ως συνέχεια στην προσπάθεια της Ελλάδας να… επιβάλει την παρουσία της στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Αυτή ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη στον Alpha.

Κατά τη διάρκειά της, ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την πρόθεση της Αθήνας να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που προκριθεί λύση για τη Λιβύη η οποία δεν θα προβλέπει ρητά ότι είναι άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ – Ερντογάν.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε η αιφνίδια επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα, με σκοπό να συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Την Παρασκευή, ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας μας για τον αποκλεισμό της από τη Διάσκεψη.

Πιέσεις και από Δένδια

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του, Jean-Yves LeDrian, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ανάλογη συνομιλία για το ίδιο θέμα είχε και χθες, Παρασκευή, με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.