Δακρυγόνα χρησιμοποίησε η πολωνική αστυνομία για να διαλύσει τις πορείες χιλιάδες ανδρών και γυναίκων που κατέκλυσαν τους δρόμους σε διάφορες πόλεις, αψηφώντας την πανδημία, για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα μετά από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

νώ στη Βαρσοβία, αστυνομία χρησιμοποίησε ασφυξιογόνα αέρια για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κοντά στην κατοικία του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος Jaroslaw Kaczynski.

Το Δικαστήριο απαγόρευσε ακόμα και την «τεχνητή διακοπή της κύησης σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου». Ωστόσο, όπως καταγγέλεται, το 98% των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία αφορά περιπτώσεις δυσπλασίας του εμβρύου. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση απαγορεύει καθολικά τις αμβλώσεις στη χώρα, αναγκάζοντας τις γυναίκες που θέλουν να τερματίσουν κάποια εγκυμοσύνη να πάνε στο εξωτερικό.

«Πρόκειται για πόλεμο», «Σαδιστές, θα σας αναζητήσουμε», ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών που προέρχονταν κυρίως από την φιλελεύθερη αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Η χθεσινή απόφαση είναι καθολική απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία. Το 98% των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία αφορά δυσπλασίες του εμβρύου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίνα Κατσπούρα, η διευθύντρια της Ομοσπονδίας Γυναικών και  Οικογενειακού Προγραμματισμού.

«Στους σκοτεινούς καιρούς της πανδημίας, από την πίσω πόρτα, χωρίς ανοιχτή συζήτηση στο κοινοβούλιο, οι φανατικοί νομιμοποιούν βασανιστήρια», έγραψε στο Twitter η Agnieszka Dziemianowicz-Bak, μέλος του νομοθετικού σώματος του κόμματος της Αριστεράς στο κοινοβούλιο. "Αυτό δεν είναι το τέλος του αγώνα."