Ένας παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ, ο οποίος πυροβολήθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, με τους δημοσιογράφους πρώτους να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους ποστάροντας φωτογραφίες τους με τα μάτια τους καλυμμένα ή ακόμα και παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων με γάζα στο ένα μάτι.

Ο Muath Amarneh, 35 ετών, νοσιλεύεται στο ιατρικό κέντρο του Ισραήλ Hadassah στην Ιερουσαλήμ από τη στιγμή που χτυπήθηκε στο αριστερό μάτι, την Παρασκευή, από τις Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά για να διαλύσουν Παλαιστίνιους διαμαρτυρόμενους στο χωριό Surif, κοντά στη Χεβρόνα, στο νότιο τμήμα των κατεχόμενων από το Ισραήλ εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Μια online καμπάνια με τα hashtags "MuathEye", "EyeofTruth" και "MuathAmarneh" ξεκίνησε μετά από ένα βίντεο και φωτογραφίες του Amarneh με αίμα που ρέει από το αριστερό του μάτι.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την κατοχή των εδαφών τους από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

https://twitter.com/cjwerleman/status/1195859099109355521

https://twitter.com/PJreish/status/1196204512274518016

Συγγενείς του φωτογράφου δήλωσαν  ότι ενημερώθηκαν από τους γιατρούς στο ιατρικό κέντρο Hadassah ότι το αριστερό του μάτι δεν μπορούσε να σωθεί και έπρεπε να αφαιρεθεί λόγω του τραυματισμού του.

Μαρτυρίες των συναδέλφων του Amarneh επιβεβαιώνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευαν στον πλήθος, ενώ οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι όχι μόνο δεν τους στόχευσαν, άλλα ότι χρησιμοποίησαν "μη θανατηφόρα όπλα" για να καταστείλουν τη διαμαρτυρία.

Ο 35χρονος δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι δεν συμμετείχε στη διαμαρτυρία και στεκόταν στην άκρη φορώντας ένα αλεξίσφαιρο σακάκι με εμφανή τα διακριτικά του τύπου και κράνος.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος φωτορεπόρτ δήλωσε: "Ξαφνικά ένιωσα κάτι να χτυπάει το μάτι μου. Σκέφτηκα ότι ήταν σφαίρα από λάστιχο ή καουτσούκ ή μια πέτρα. Έβαλα το χέρι μου στο μάτι μου και δεν βρήκα τίποτα. Δεν μπορούσα να δω τίποτα. Το μάτι μου είχε χαθεί. "

Διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και παλαιστίνιοι ακτιβιστές πόσταραν φωτογραφίες τους με ένα μάτι καλυμμένο για υποστήριξη του Amarneh και ενθάρρυναν τους υπόλοιπους να πράξουν το ίδιο για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τις παραβιάσεις του Ισραήλ ενάντια στις ελευθερίες του Τύπου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αντι-κατοχικές διαμαρτυρίες.

Ο Deck Moore, αναπληρωτής συντάκτης στη National, δημοσίευσε στο Twitter: "Τα μάτια της αλήθειας δεντυφλώνονται ποτέ. Σήμερα, δεκάδες παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν για τον πυροβολισμό του Muath Amarneh, ο οποίος έχασε το μάτι του. "

"Φορούσε τα διακριτικά του τύπου. Έχουν πληγεί 60 φέτος".

https://twitter.com/JFXM/status/1196134554563678208

 

Η ελευθερία του Τύπου περιορίζεται σοβαρά στα κατεχόμενα εδάφη, με την Παλαιστίνη να βρίσκεται στην 134η θέση από 180 στον δείκτη Παγκόσμιας Ελευθερίας Τύπου του 2018.

https://twitter.com/DaysofPalestine/status/1196066614250287104

 

Ο Yousef Alhelou, ένας παλαιστίνιος δημοσιογράφος, παρουσίασε το κεντρικό ενημερωτικό δελτίο της τηλεόραση της Παλαιστίνης, με τους παρουσιαστές να έχουν επίσης τα μάτια τους καλυμμένα σε ένδειξη με αλληλεγγύης.

 

https://twitter.com/YousefAlhelou/status/1196174943744122880