Στο Κούρσκ, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνέβη η σκληρότερη σύγκρουση με άρματα μάχης, ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και την κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση και σήμερα στο Ντονμπάς της Ουκρανίας μπορεί αυτό να επαναληφθεί, με απείρως όμως ισχυρότερα όπλα και μεταξύ δύο «αδελφών λαών».

Προειδοποίηση για αυτή την φρικτή προοπτική έκανε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. Η δήλωση του Πολωνού πολιτικού έγινε κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Βέλγο ομόλογό του, Αλεξάντερ ντε Κρο.

2>Ντονμπάς: Το «Κούρσκ» της Ουκρανίας

Η πιο αποφασιστική μάχη πρόκειται να ξεκινήσει, και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μάχη με τανκ σε αυτό το μέρος του κόσμου (την Ευρώπη) από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Όπως μεταφέρει το Bloomberg, ο Μοραβιέτσκι στη συνέχεια ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προσφέρουν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, καθώς διεθνείς παρατηρητές αναμένουν από τη Ρωσία να επικεντρώσει σύντομα την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, που βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας.

2>Η μάχη του Κούρσκ

ια μελλοντική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο Ντονμπάς, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Μοραβιέτσκι, απηχεί τη φρίκη από τη Μάχη του Κουρσκ μεταξύ των ναζιστικών και των σοβιετικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 1943.

[caption id="attachment_32767" align="aligncenter" width="794"] Η μάχη του Κούρσκ / Φωτογραφία: wikicommons[/caption]

Η μάχη αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία της ναζιστικής Γερμανίας να κατακτήσει το Ανατολικό Μέτωπο, μετά την ήττα που υπέστη από τον Κόκκινο Στρατό στη Μάχη του Στάλινγκραντ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

Το Κουρσκ, μια πόλη στη δυτική Ρωσία που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, έγινε το αιματηρό πεδίο μιας αδυσώπητης μάχης στην οποία έλαβαν μέρος βαρύ πυροβολικό και από τις δύο πλευρές, τανκς και περίπου 2 εκατομμύρια στρατιώτες.

Η μάχη του Κουρσκ είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη αρματομαχία στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με αποκορύφωμα τη σύγκρουση στην Πρόχοροφκα. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού στην περιοχή του Κουρσκ, οι οποίες διεξήχθησαν την περίοδο 5 Ιουλίου-23 Αυγούστου 1943 και έληξαν με αποφασιστική νίκη του Κόκκινου Στρατού.

[caption id="attachment_32768" align="aligncenter" width="960"] Η μάχη του Κούρσκ / Φωτογραφία: wikicommons[/caption]

Η μάχη χωρίζεται σε δύο φάσεις: στη γερμανική επίθεση (5-17 Ιουλίου) και στη σοβιετική αντεπίθεση (12 Ιουλίου-23 Αυγούστου). Η γερμανική επίθεση διεξήχθη βάσει του σχεδίου της Επιχείρησης «Ακρόπολη» (γερ. Unternehmen Zitadelle), σύμφωνα με το οποίο, μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης και στρατιωτών της Ομάδας Στρατιών «Κέντρο» και της Ομάδας Στρατιών «Νότος» επιτέθηκε στα βόρεια και στα νότια της πόλης αντίστοιχα. Ωστόσο, οι Σοβιετικοί κατάφεραν να σταματήσουν (με μεγάλη δυσκολία στα νότια) την επίθεση των Γερμανών και πέρασαν στην αντεπίθεση, η οποία διήρκησε μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, στα βόρεια, ο Κόκκινος Στρατός απελεύθερωσε το Ορυόλ και το Μπέλγκοροντ, ενώ στα νότια, ο Κόκκινος Στρατός απελεύθερωσε το Χάρκοβο. Η επιτυχία της σοβιετικής αντεπίθεσης είχε ως αποτέλεσμα τη λήξη (μέχρι το τέλος του πολέμου) των γερμανικών επιθέσεων στο Ανατολικό Μέτωπο και την απόκτηση (από τους Σοβιετικούς) της υπεροχής σε όλες τις κατευθύνσεις του γερμανοσοβιετικού μετώπου.

BBC: Το Ντονμπάς θα είναι αιματηρή μάχη, αποφασιστικής έκβασης

α μαύρα σύννεφα που πυκνώνουν στο Ντονμπάς, έχει οδηγήσει χιλάδες πολίτες να διαφύγουν προς τα δυτικά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το BBC.

Μόσχα και Κίεβο δεν δείχνουν διάθεση υπαναχώρησης. Όπως αναφέρεται, η Ρωσία έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλα κονβόι στρατιωτικών οχημάτων που κατευθύνονται προς τα ανατολικά -κάτι που αποτυπώνεται και από δορυφορικές εικόνες. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ενισχύει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων αεράμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας.

Πάντως, η Ουκρανία συγκεντρώνει συγκριτικά λιγότερες δυνάμεις από τη Ρωσία στην περιοχή, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως πιο έξυπνη τακτική σχετικά με τις κινήσεις της, είτε απλώς ως αδυναμία να επιστρατεύσει περισσότερες.

Πολλοί πιστεύουν, λέει το BBC, ότι αυτή η επόμενη φάση του πολέμου στα ανατολικά θα μπορούσε να αποφασίσει την έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Πολλοί επίσης περιμένουν ότι θα είναι μια άκρως αιματηρή ιστορία.

Ουκρανία: Το Ντονέτσκ βομβαρδίζεται όλο το 24ωρο

ην ίδια ώρα, η Ρωσία βομβαρδίζει όλο το 20ωρο το Ντονέτσκ, μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της περιοχής του Ντονμπάς (μαζί με το Λουχάνσκ), όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Ο Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα στα τελικά στάδια της ανασύνταξης των δυνάμεών τους στην περιοχή, μετά την αποχώρηση από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ. Η κίνηση αυτή από τους αναλυτές είχε ερμηνευτεί ως προσπάθεια της Μόσχας να επικεντρωθεί στα ανατολικά της Ουκρανίας, εκεί όπου -βάσει των λεγομένων του Βλαντίμιρ Πούτιν- ήταν ο αρχικός στόχος.

Ακόμη, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας δεν επιτρέπουν στους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη ακόμη και με τα δικά τους αυτοκίνητα.