Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πλησιάζει στο τέλος της και οι πιθανότητες εύρεσης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στην Μ. Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνονται δραστικά.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός επιβεβαιώσε τις πιο αρνητικές σκέψεις όλων, ότι δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρεπει να είναι έτοιμο για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Δήλωσε μάλιστα πως η ΕΕ δεν διαπραγματεύεται σοβαρά.

«Έφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου.

Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση.

Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας  προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο βρετανός Πρωθυπουργός.

Εχθές, ο ανώτερος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ έλαβε την εντολή «να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στις επόμενες εβδομάδες». Η συγκεκριμένη διατύπωση είναι σαφέστατα πιο αδύναμη από το παρελθόν όπου ο κ. Μπαρνιέ καλούνταν να προβεί σε «εντατικοποίηση των συνομιλιών».

«Η πρόοδος στα βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος της Ένωσης δεν είναι επαρκής προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Η υιοθέτηση των συμπερασμάτων δεν σημαίνει ότι η συζήτηση πάνω στο Brexit έχει ολοκληρωθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ε.Ε.