H ιταλική κυβέρνηση αναλαμβάνει διπλωματικές κινήσεις για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, καθώς θεωρεί πως η λύση δεν θα δωθεί με στρατιωτικά αλλά με πολιτικά μέσα. Υπευθυμίζεται πως η Ιταλία θεωρεί ως άκυρα τα μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.

Στα πλαίσια αυτών των διπλωματικών κινήσεων, αναμένεται να οριστεί ειδικός απεσταλμένος, με αρμοδιότητα τη διαξαγωγή συνομιλιών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο στρατηγός Χαφτάρ πρόκειται να επισκεφθεί την ιταλική πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συνάντησε στην Τρίπολη τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ. Αυτό δείχνει πως η Ιταλία, στα πλαίσια των δικών της συμφερόντων, διατηρεί διάβλους επικοινωνίας και με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και με την Τουρκία, για την οποία θεωρεί πως υπέγραψε ένα παράνομο μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, η ιταλική κυβέρνηση διατηρεί επαφές καθώς είχε και αναμένεται να έχει ακόμα περισσότερες, τηλεφωνικές επαφές με τον τούρκο πρόεδρο. Το ίδιο και με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Σε ένα περίεργο παιχνίδι εξουσίας και επιρροής, η Ιταλία επιθυμεί να έχουν ρόλο και λόγο στη Διάσκεψη του Βερολίνου, τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία.

Σύμφωνα με πηγές, η Ιταλία προετοιμάζει μία "λύση πακέτο" για την Λιβύη, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα σε Γαλλία και Γερμανία. Ο στόχος είναι να εκκινήσει διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων, πριν προλάβει τουρκικός στρατός να εμπλακεί.