Αύριο Δευτέρα συνεδριάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο ως κεντρικό θέμα θα είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο και το αν θα ληφθούν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας στο προσεχές συμβούλιο κορυφής των ηγετών της Ευρώπης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Εκτός του θέματος της Τουρκίας, τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών θα είναι η κατάσταση στην Κίνα, στη Ρωσία, και στο Λίβανο ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Λιβύης και της Λευκορωσίας και οι πρόσφατες εξελίξεις στις δύο αυτές χώρες.

Κατά το συγκεκριμένο συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πρόκειται να έχει συνάντηση με τον ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και λοιπών περιφερειακών θεμάτων των Βαλκανίων, κ. Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Υπ. εξωτερικών σε συνέντευξη που έδωσε στη Ναυτεμπορική χαρακτηρίζει μεν ως θετικό βήμα το ότι Τουρκία δεν εξέδωσε νέα NAVTEX για το Oruc Reis αλλά παράλληλα τονίζει πως δεν είναι νόμιμο η Τουρκία να θέτει ως προϋπόθεση διαλόγου την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ο κύριος δένδιας δηλώνει πως η απόφαση είναι της τουρκικής ηγεσίας: «Διάλογος με έμπρακτη, ουσιαστική και άμεση αποκλιμάκωση ή κατάλογος κυρώσεων. Στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετασθεί προσεκτικά η κατάσταση και θα εξαχθούν συμπεράσματα επί των οποίων θα βασισθούν οι μελλοντικές αποφάσεις».