Διαδήλωση πραγματοποίησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη περίπου 200 άνθρωποι διαμαρτυρόμενοι για τη νέα δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Υπενθυμίζουμε πώς εξαιτίας αντίστοιχης δημοσίευσης στο ίδιο περιοδικό στις 7 Ιανουαρίου του 2015, 12 άνθρωποι και ανάμεσά τους και οι σκιτσιγράφοι, δολοφονήθηκαν από ισλαμιστές στα γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι σε εξέλιξη η δίκη από τις 2 Σεπτεμβρίου εναντίον 14 ατόμων τα οποία κατηγορούνται πως παρείχαν υποστήριξη τους τζιχαντιστές οι οποίοι σκότωσαν συνολικά 17 ανθρώπους σε τρεις επιθέσεις.

Στη σημερινή διαδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μπεγιαζιτ στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πλακάτ με απειλές τόσο προς την εφημερίδα όσο και προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με χαρακτηριστικότερο σύνθημα το «πρέπει να πληρώσουν ακριβά».

Χαρακτηριστικό της υποστήριξης των συγκεκριμένο διαμαρτυριών από την επίσημη Τουρκία είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας με την οποία υπήρξε καταδίκη της δημοσίευσης των σκίτσων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η δημοσίευση των σκίτδων είναι «μία έλλειψη σεβασμού για τη θρησκεία μας και τον προφήτη μας»

Αποκαλυπτικό της γενικότερης νοοτροπίας η οποία επικρατεί πλέον στην Τουρκία είναι η δήλωση του Νουρεντίν Σερίν, αρχισυντάκτη τηλεοπτικού σταθμού Kudus («Ιερουσαλήμ»), ο οποίος δήλωσε πως «ο Μακρόν θα πληρώσει ακριβά τόσο για την αλαζονεία του στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για την υποστήριξή τους στις προσβολές κατά του Ισλάμ υπό το πρόσχημα της ελευθερίας του τύπου».