Η Κυβέρνηση Τραμπ δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

0
35

Αντίθετη με τις αποφάσεις τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και της Γερουσίας παραμένει η κυβέρνηση Τραμπ, αναφορικά με το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μόργκαν Ορτέιγκους δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Οι θέσεις μας αντικατοπτρίζονται στην οριστική δήλωση του προέδρου Τραμπ για αυτό το θέμα από τον περασμένο Απρίλιο» σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας είχε δηλώσει πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμούν τα θύματα μιας από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα” αλλά απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία. Παράλληλα παρότρυνε Αρμένιους και Τούρκους να «αναγνωρίσουν και να υπολογίσουν την οδυνηρή ιστορία τους».

Σημειώνουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις, μετά το ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας (μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων) το οποίο αναγνώριζε τη γενοκτονία των αρμενίων.