Επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε το κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις διακηρύξεις περί μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

Ειδικότερα, ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σε μια ειρωνική δήλωσή του για τον Τούρκο πρόεδρο, είπε ότι δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που γίνεται λόγος για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, η σύζυγος του Τ. Ερντογάν, Εμινέ, να κυκλοφορεί με πανάκριβη τσάντα «Hermes». Κάλεσε, μάλιστα, την Εμινέ Ερντογάν να την κάψει.

Σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση, το κόστος της τσάντας, όταν αγοράστηκε και την χρησιμοποιούσε, το 2019, ήταν 50.000 δολάρια (!).

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι την ίδια στιγμή που οι πολίτες υποφέρουν από ανεργία και φτώχεια, η σύζυγος του Τ. Ερντογάν αγοράζει τσάντα που ισούται με 144 μισθούς.

Το... περίφημο θέμα της «τσάντας της κ.Εμινέ» προκαλεί, εδώ και καιρό, αρκετό θόρυβο στην Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο κλήθηκε να δικαστεί ο Τούρκος δημοσιογράφος, Εντέρ Ιμρέκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για «προσβολή» της «πρώτης κυρίας», επειδή την επέκρινε για την τσάντα Hermes αξίας 50.000 δολαρίων. «Το να μην επαινείς την Εμινέ Ερντογάν ισοδυναμεί με την προσβολή της», δήλωσε ο Ιμρέκ στο δικαστήριο.

Τα πρωτεία στο Ισλάμ

Το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα έγινε μετά την προβολή σκίτσων του σατιρικού περιοδικού, Charlie Hebdo, σε γιγαντιαίες παραστάσεις στις προσόψεις κτιρίων, στη Γαλλία.

Η Αγκυρα ηγείται εκστρατείας σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο εναντίον της Γαλλίας, καθώς και για μποϊκοτάζ εις βάρος της. Καταγγέλλει, δε, το Παρίσι για καλλιέργεια «ισλαμοφοβίας».

Καθίσταται εμφανές ότι η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στον ισλαμικό κόσμο, ως θεματοφύλακας του Ισλάμ και «ηγέτης» των απανταχού μουσουλμάνων.

Η τακτική αυτή, βέβαια, δεν είναι καινούργια. Κράτη, τα οποία στο παρελθόν διεκδικούσαν την πρωτοκαθεδρία στον ισλαμικό κόσμο, χρησιμοποίησαν ως πρόσχημά τους, άλλοτε «τα σκίτσα για τον Μωάμεθ», άλλοτε το βιβλίο, «Σατανικοί στίχοι» του Σαλμάν Ρουσντί, κ.ο.κ.

Σε κάποιες περιπτώσεις επρόκειτο για το Ιράν, σε άλλες για «κύκλους» πίσω από τους οποίους ήταν η Σαουδική Αραβία, ή άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής που φέρονται, μάλιστα, να έχουν παίξει άκρως «ύποπτο» ρόλο σε σχέση με εξτρεμιστικά ισλαμιστικά κινήματα, καθώς και πολέμους στη Μ. Ανατολή.

Το γεγονός, πάντως, ότι η Γαλλία αυτή την περίοδο είναι η μόνη χώρα της Δύσης, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο βίαιων επιθέσεων, σε συνδυασμό με το κλίμα που δημιουργείται σε βάρος της από την Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές ηγεσίες, δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτηματικά γύρω από τα κίνητρα και τους εγκεφάλους αυτών των ενεργειών.