«Η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι τόσο στους αντιπάλους της όσο και στους συμμάχους της συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, και όμως κανείς δεν είναι έτοιμος να δράσει», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε άρθρο της, στο οποίο αποκαλεί ανοιχτά τον Τούρκο Πρόεδρο «νταή» και «απειλή».

Ταυτόχρονα, γίνεται μία σύγκριση ανάμεσα στην σκληρή αντιμετώπιση που έχει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, από την ΕΕ, αντίθετα με την Τουρκία της οποίας τις  «επιθετικές μηχανορραφίες» στην ανατολική Μεσόγειο αποφεύγει για κατακρίνει. Μάλιστα αποκαλεί το καθεστός Ερντογάν «αιρετή δικτατορία» .

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, βασικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ, φύλακας των συνόρων και σημαντικός παράγοντας στη Συρία και την Εγγύς Ανατολή. Σε αντίθεση με τη Λευκορωσία, έχει πραγματική στρατηγική σημασία. Ίσως αυτό να εξηγεί την παράξενη σιγή πολλών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά δεν την δικαιολογεί» αναφέρει το άρθρο. Από αυτόν τον γενικό κανόνα η εφημερίδα εξαιρεί τον γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.