Στις 18:00 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ από τις οποίες φαίνεται πως υπήρξαν πολλές απώλειες (για 80 νεκρούς αμερικανούς μιλούν οι ιρανοί)

Ο αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την "απάντηση" την οποία προτίθενται να δώσουν οι ΗΠΑ (πιθανότατα στρατιωτική) η οποία μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ανακατατάξεις.

frame src="https://www.youtube.com/embed/0XY_RVhO4mc" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Μέσω Twitter ο κ. Τραμπ είχε ενημερώσει πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε διαδικασία αποτίμησης της όλης κατάστασης μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των ιρανών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε στηρίξει την αμερικανική επιχείρηση εξόντωσης του Σουλεϊμανί τον οποίο το Ισραήλ θεωρούσε τρομοκράτη και μετά τις απειλές ιρανού αξιωματούχου πως "θα κάνουν σκόνη" ισραηλινές πόλεις, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με «ηχηρό» τρόπο σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από το Ιράν.

«Όποιος μας επιτεθεί θα λάβει μια ηχηρή απάντηση», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Αυτό που λέω εδώ σήμερα ανοικτά... πολλοί ηγέτες της Μέσης Ανατολής το σκέπτονται επίσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καλύτερο φίλο από το Ισραήλ και το Ισραήλ καλύτερο φίλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ κατηγορούσε τον Σουλεϊμανί ότι προετοίμαζε επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού κράτους και ότι ήταν ο συντονιστής της προσπάθειας της λιβανέζικης Χεζμπολάχ να μετατρέψει τις ρουκέτες που έχει στη διάθεσή της σε πυραύλους ακριβείας ώστε να μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο Ισραήλ.

Η Χαμάς της Παλαιστίνης, απέτισε φόρο τιμής στον Σουλεϊμανί μέσω της παρουσίας του επικεφαλούς της, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την προηγούμενη εβδομάδα. Κράτησε όμως διπλωματική στάση και δεν κάλεσε σε εκδίκηση.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τα περισσότερα από τα αραβικά κράτη, τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει τις σχέσεις του, ειδικά με τη Σαουδική Αραβία καθώς η τελευταία έχει αυξανόμενα προβλήματα με το Ιράν το τελευταίο διάστημα.

«Εξασφαλίζουμε την αναγνώριση του αραβικού κόσμου γιατί είμαστε ισχυροί. Το κράτος του Ισραήλ είναι μια άγκυρα σταθερότητας σε αυτά τα ταραγμένα νερά», τόνισε τέλος ο ισραηλινός Πρωθυπουργός