Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η διπλωματική γλώσσα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας έχει σταματήσει να ισχύει εδώ και μέρες.

Η Τουρκία πέρασε όμως κάθε όρια, με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών σήμερα. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι δηλώσεις του γάλλου Προέδρου, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζονται ως "αλαζονικές" και ο ίδιος ο γάλλος Πρόεδρος ως "επικίνδυνος για τα συμφέροντα της Ευρώπης"

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό. Ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Στον γάλλο Πρόεδρο επιτέθηκε ο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (το κόμμα του Ερντογάν), ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ειπε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν "χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να παίξει το ρόλο του αποικιοκράτη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ολόκλητη η δήλωση του Ομέρ Τσελίκ:

«Ήταν ο Μακρόν που έφερε μία χώρα σαν τη Γαλλία στη σημερινή θλιβερή κατάστασή της. Ο Μακρόν προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά του να ηγηθεί της Γαλλίας με μία επιθετική εξωτερική πολιτική. Ο Μακρόν είναι υπεύθυνη για τους μαζικούς τάφους του Χαφτάρ. Ο Μακρόν χρησιμοποιώντας την Ελλάδα προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του αποικιοκράτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Και επιτίθεται στον Πρόεδρο (σ.σ. Ερντογάν) γιατί ο Πρόεδρός μας δεν του επιτρέπει να διεξάγει την επιθετική πολιτική του στην περιοχή… Μην μας μπερδεύετε με άλλες χώρες που μπορείτε εύκολα να ξεγελάσετε. Η Τουρκία δεν δώσει την πιο κατάλληλη απάντηση στις απειλές σας».

Όλες αυτές οι επιθερικές δηλώσεις από την Άγκυρα, έρχονται μετά από τη νέα δήλωση Μακρον υπέρ της χώρας μας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Ο γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως η Ε.Ε. πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία και αυτή η δήλωση ήταν που ενεργοποίησε αυτές τις νέες επιθετικές τουρκικές δηλώσεις.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι σήμερα στις 17:30 ώρα Ελλάδος, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κορσική.