Δεύτερη μέρα τηλεκπαίδευσης με πολύ λιγότερα προβλήματα σύνδεσης για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας.

Τα πρόβλημα που παρουσιάστηκαν χθες στην πλατφόρμα Webex της Cisco κατά πώς φαίνεται είναι παρελθόν.

Η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης επισημαίνει πως έχουν υλοποιηθεί ενέργειες ενίσχυσης του συστήματος από τον πάροχο της πλατφόρμας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ψηφιακές τάξεις.

Μετά το πέρας της σημερινής σχολικής ημέρας, ο πάροχος θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για τη θωράκιση του συστήματος, ενώ μετά το πέρας των ενεργειών αναβάθμισης οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ενημερωθούν για τον νέο ατομικό τους σύνδεσμο στην ψηφιακή τάξη, ο οποίος θα αποσταλεί στη συνέχει στους μαθητές τους. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το σύνδεσμο που είχαν μέχρι τώρα.

Εξαιτίας της επιβάρυνσης του συστήματος λόγω των αναγκών που προέκυψαν, επισημαίνεται ότι μόνο εκπαιδευτικοί που έχουν μάθημα θα συνδέονται στο σύστημα.

Πού αποδίδονται τα χθεσινά προβλήματα 

Χθες πρώτη μέρα εφαρμογής, κατά τη δεύτερη σχολική ώρα η πλατφόρμα Webex «έπεσε», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Στην χθεσινή κατάρρευση του συστήματος της τηλεκπαίδευσης αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

«Αντιλαμβάνομαι το άγχος των παιδιών για την απουσία. Επειδή επρόκειτο για σφάλμα του συστήματος, δεν θα προσμετρηθούν απουσίες», είπε χαρακτηριστικά, ενημερώνοντας παράλληλα μαθητές και γονείς ότι εάν ξανά υπάρξουν προβλήματα σύνδεσης, οι μαθητές δεν θα παίρνουν απουσία.

Αναφορικά με τους υπευθύνουν της κατάρρευσης του συστήματος τηλεκπαίδευσης, η κ. Ζαχαράκη υποστήριξε ότι ευθύνεται η εταιρεία που παρέχει την πλατφόρμα.

«Η εταιρεία αναφέρει σφάλμα συστήματος κάποιων servers. Η ίδια εταιρεία διαβεβαίωσε ότι υλοποίησε ενέργειες ενίσχυση του συστήματος. Μετά το πέρας της σημερινής σχολικής μέρας, ο πάροχος θα προβεί σε περεταίρω ενέργειες θωράκισης του συστήματος. Κάποιοι εκ των εκπαιδευτικών που κάνουν τηλεκπαίδευση θα λάβουν νέα σύνδεση για να κάνουν τα τηλέμαθήματά τους από αύριο» επισήμανε, κάνοντας λόγο ότι «δεν μπορούμε να λογοδοτήσουμε για κάτι που συνέβη στην εταιρεία».

«Δεν ξεκίνησε χθες η τηλεκπαίδευση. Πολλά παιδιά είναι ήδη στο σπίτι. Σχολεία και τμήματα λειτουργούσαν σε τηλεκπαίδευση λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Δεν είχε παρατηρηθεί κανένα ζήτημα. Δοκιμάστηκε η πλατφόρμα. Και την περίοδο Μάρτιος-Μάιος. Έγιναν πολλές εργασίες ενίσχυσης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Έγιναν βήματα, δοκιμές. Ελπίζουμε το χθεσινό να είναι μεμονωμένο γεγονός» πρόσθεσε η υφυπουργός.

«Το ζήτημα των απουσιών θα λύνεται οπουδήποτε υπάρχει τεχνικό ζήτημα» επανέλαβε, τονίζοντας ότι πρέπει να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν, λόγω των μαθημάτων που δεν έγιναν είτε κατά την πρώτη καραντίνα είτε τώρα.