Την ανάγκη να διακοπεί προσωρινά το μυστήριο της θείας μετάληψης,  τόνισε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας και του μεγάλου ιϊκού φορτίου  κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο κ. Δερμιτζάκης σε συνέντευξή του τόνισε πως «πριν σταματήσουν οικονομικές δραστηριότητες, και κλείσουν επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσει η μετάληψη».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο καθηγητής, δεν γίνεται να κλείνουν οι επιχειρήσεις και στις εκκλησίες να συνεχίζεται η μετάληψη με τον τρόπο που εκτελείται.

Αντιπρότεινε δε να χρησιμοποιείται πλαστικό κουτάλι μιας χρήσης ή με το μεταλλικό κουταλάκι κάθε πιστού, κάτι που όπως είπε γίνεται ήδη σε εκκλησίες άλλων χωρών.

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη Θεία Κοινωνία
«Ας αποδείξει κάποιος ότι μεταδίδεται μέσω της μετάληψης. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε περιπτώσεις κληρικών που κατέλυαν τη Θεία Κοινωνία και δεν υπέστησαν τίποτε. Ακόμη και σε οποιαδήποτε πανδημία», τόνισε μετά τη λήξη της τελευταίας Ιερέας Συνόδου ο μητροπολίτης Φιλίππων.

Βαρθολομαίος: Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την Θεία Κοινωνία δεν κολλάει ο κορονοϊός
«Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιο του κορονοϊού. Γι’ αυτό και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αλλάξαμε τον τρόπο μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας.»

Aυτή ήταν η δήλωση του οικουμενικού Πατριάρχη μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία στο Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονος.