Από τις αρχές της πανδημίας, η ανησυχία για το ενδεχόμενο μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV2 ήταν δεδομένη.

ι αρχικές έρευνες ωστόσο έστειλαν το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο νέος κορονοϊός δεν θα μεταλλασσόταν τόσο γρήγορα όσο ο ιός της γρίπης.

Δυστυχώς όμως, η ταχύτατη διασπορά του σε όλο τον πλανήτη φαίνεται πως επιτάχυνε τη διαδικασία των μεταλλάξεων, αφού οι ειδικοί ταυτοποίησαν πρόσφατα μια μετάλλαξή, που ονομάστηκε D614G,  η οποία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται πως είναι πολλαπλασίως μεταδοτικότερη (κατά πάσα πιθανότητα 10 φορές πιο μεταδοτική).

Η «υπερ-μεταδοτική» αυτή μετάλλαξη εντείνει την αγωνία των επιστημόνων για το αν η D614G καταφέρει να "αχρηστεύσει" τα εμβόλια που ήδη ετοιμάζονται και τα καταστήσει αναποτελεσματικά.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί επειδή ο ιός COVID-19 με αυτή τη μετάλλαξη D614G έχει ήδη ανιχνευτεί στη Μαλαισία.

Η μετάλλαξη D614G ανιχνεύθηκε από επιστήμονες τον Ιούλιο του 2020 και πιθανότατα δεν έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη εμβολίων, οπότε, εφόσον δεν συμπεριλαμβάνεται, τα εμβόλια καθίστανται αναποτελεσματικά.

ς εκ τούτου, κύριος στόχος μας επί του παρόντος, εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο, είναι ακόμη η πρόληψη και ο έλεγχος της δημόσιας υγείας.