Μειώνεται δραματικά η αντοχή του συστήματος υγείας εξαιτίας των νοσούντων από κορονοϊό, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι είναι αυτές που απειλούνται περισσότερο από την υπερβάλουσα ζήτηση, όπως εξαρχής είχαν επισημάνει όλοι οι αρμόδιοι. Οι πρώτες ενδείξεις επ' αυτού, εντοπίζονται πλέον στα Ιωάννινα, όπου, παρά το τοπικό lockdown, η επιδημία έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας  να χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Ωστόσο όπως καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ, πλέον στα νοσοκομεία της πόλης δεν υπάρχουν κενές κλίνες και οι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου. Σήμερα το πρωί διακομίστηκαν τέσσερις ηλικιωμένοι ασθενείς, οι οποίοι  διέμεναν σε ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, στα νοσοκομεία της Άρτας, της Πρέβεζας και των Φιλιατών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο ιδιωτικό γηροκομείο των Ιωαννίνων έχουν συνολικά επιβεβαιωθεί 24 κρούσματα σε φιλοξενούμενους.

«Όμως το πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν έχει διαθέσιμα κρεβάτια γιατί είναι γεμάτα και οι ασθενείς διακομίζονται σε νοσοκομεία της Ηπείρου», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η εμπλοκή δημιουργείται γιατί το νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων δεν ανέπτυξε κλίνες κορονοϊού.