Η πίεση για τις επιδόσεις στο σχολείο, ο ξυλοδαρμός δασκάλας, ο χωρισμός των γονιών της, οι συχνές νυχτερινές αποδράσεις, η ψυχιατρική παρακολούθηση και η καθυστερημένη δήλωση εξαφάνισης. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια και να δώσουν απαντήσεις για τον τραγικό θάνατο της 11χρονης Ιωάννας.

Καταθέσεις από πρόσωπα κλειδιά έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν τις «πολλές φασαρίες» και την «ταλαιπωρία» που είχε περάσει η 11χρονη σύμφωνα με την μητέρα της, μια «ταλαιπωρία» που της είχε προκαλέσει τάσεις φυγής. Το κινητό της μαθήτριας που δεν βρέθηκε στο σημείο της πτώσης αναζητούν οι αστυνομικοί, ευελπιστώντας ότι ίσως κρύβει στοιχεία που θα ξεκαθαρίσουν το αν ο θάνατος της ήταν τραγικό ατύχημα ή αυτοκτονία.

Ο ξυλοδαρμός της δασκάλας και ο παιδοψυχίατρος

«Ε, ίσως έτσι όπως λογοφέραμε να έφαγε και καμιά. Μισή ντροπή δική μου, μισή ντροπή δική της”, είχε πει χαρακτηριστικά ο πατέρας της 11χρονης στο δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2019, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ξυλοδαρμού με θύμα μια δασκάλα του 14ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Ο θερμόαιμος άνδρας γρονθοκόπησε, κλώτσησε και τράβηξε από τα μαλλιά τη δασκάλα όταν εκείνη του απαγόρευσε να πάρει τα παιδιά από το σχολείο καθώς υπήρχε δικαστική απαγόρευση.

Το δικαστήριο τότε τον είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, χωρίς αναστολή. Το συγκεκριμένο συμβάν είναι ένα μόνο από αυτά που εξετάζουν οι αρχές, ερευνώντας σε βάθος το παρελθόν της οικογένειας της 11χρονης.

Αναφερόμενη μεταξύ άλλων στον ξυλοδαρμό της δασκάλας, η μητέρα της Ιωάννας μιλώντας στον alpha παραδέχτηκε ότι την 11χρονη παρακολουθούσε ψυχίατρος. «Παιδοψυχίατρος την παρακολουθούσε πολύ πιο πριν από το περιστατικό ξυλοδαρμού της δασκάλας της από τον πατέρα της. Μέσα στον γάμο είχαμε πολύ άσχημα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η γυναίκα. Η ψυχίατρος μάλιστα έχει κληθεί να καταθέσει στους αστυνομικούς.

Προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν οι 15 ώρες που χρειάστηκαν για να ενημερώσει η μητέρα του άτυχου κοριτσιού την αστυνομία για την εξαφάνιση. Την προηγούμενη φορά που η 11χρονη έφυγε από το σπίτι, είχε καταφέρει μόνη της να την εντοπίσει και ίσως πίστευε ότι θα το έκανε και αυτή τη φορά, κάτι που ενδεχομένως να ήταν η αιτία για την καθυστερημένη αντίδραση.

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του κινητού καθώς πιστεύουν ότι ενδεχομένως να «κρύβει» σημαντικά στοιχεία. Εξετάζουν το ενδεχόμενο κάποιος να βρήκε το τηλέφωνο στο σημείο της πτώσης και να το «πήρε», ή ακόμα και να έχει χαθεί κάπου αλλού η συσκευή. Μέχρι στιγμής πάντως κανένα άτομο ούτε από το οικογενειακό, αλλά ούτε από το σχολικό και φιλικό περιβάλλον της 11χρονης δεν φαίνεται να έχει δεχτεί κάποιο «προειδοποιητικό» μήνυμα από το άτυχο κορίτσι.

Τα SMS μητέρας - κόρης

Τρεις μέρες πριν τον τραγικό χαμό της 11χρονη Ιωάννας, το κοριτσάκι είχε ξαναφύγει από το σπίτι της μετά από έναν καβγά που είχε με τον μικρότερο αδελφός της.

Η μητέρα του, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», επιβεβαίωσε το περιστατικό, λέγοντας πως το Σάββατο πριν εξαφανιστεί είχε ένα συνηθισμένο μικροκαβγαδάκι με τον αδελφό της, χωρίς σημασία, το οποίο όμως έκανε τη μικρή να φύγει από το σπίτι.

Όπως είπε η μητέρα, η Ιωάννα καβγάδισε με τον αδελφό της κι εκείνη επειδή ήταν κουρασμένη τους μάλωσε και την έβαλε τιμωρία στο δωμάτιό της. Τότε το παιδί έφυγε κρυφά χωρίς να της πει τίποτα.

Της έστειλα μήνυμα και μου απάντησε πως θα γυρίσει στο σπίτι την επόμενη μέρα. Τη ρώτησα επίμονα που ήταν και δε μου έλεγε. Την απείλησα ότι θα πάω στην αστυνομία και τελικά μου είπε και πήγα και την πήρα», είπε η μητέρα.

Τα SMS που έστειλε η 11χρονη στη μητέρα της

Η μητέρα εμπιστεύτηκε στην εκπομπή του Star και τα SMS που αντάλλαξε με την κόρη της την πρώτη φορά που έφυγε από το σπίτι. Τα μηνύματα ανέφεραν τα εξής:

- Λυπάμαι δεν μπορώ να έρθω σήμερα. Θα έρθω αύριο το μεσημέρι… τα λέμε.

Πού είσαι;

Δε λέω. Συγγνώμη μαμά. Τα λέμε αύριο.

Θες να πάρω την αστυνομία; Πού είσαι;

Ξέρεις μετά από αυτή τη φασαρία δεν έρχομαι. Είμαι καλά.

Πού είσαι; Θα μου πεις πού είσαι;

Τι πρόβλημα έχεις;

Πού είσαι;

Εσύ το προκάλεσες;

Έλα σπίτι.

Καλά, αλλά ορκίσου ότι δε θα με μαλώσεις. Ορκίσου.

Δε σε μαλώνω.

Οκ.

Έλα σπίτι τώρα.

Είμαι στους Αγίους Αποστόλους. Πάνω σε ένα κτίριο. Να έρθεις εσύ. Είναι σκοτεινά.

Έρχομαι.

Οκ. Βασικά δε φταις εσύ, ο Λ... φταίει.