«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, πρέπει να θυμίσουμε ότι η δική μας γενιά δεν έχει ζήσει πανδημία, η τελευταία πανδημία αυτού του επιπέδου ήταν πριν από 102 χρόνια και δεν έχουμε και εμπειρία για το πως να αντιμετωπίσουμε είτε ως άνθρωποι είτε ως πληθυσμός, είτε ως γιατροί ή πολιτεία ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα», είπε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνά Λινού σε συνέντευξή της στον Alpha.

Φάρμακο δεν υπάρχει, αλλά πρέπει να σας θυμίσω ότι σχεδόν για κανέναν ιό δεν υπάρχει φάρμακο. Η κύρια άμυνά μας στους ιούς είναι τα εμβόλια, δηλαδή ακόμα και για το aids, πραγματικό φάρμακο που το παίρνεις και τελειώνεις, δεν υπάρχει, για τη γρίπη το φάρμακο βοηθάει εν μέρη, για άλλες ιώσεις δεν έχουμε φάρμακο, αν είχαμε φάρμακο, δεν θα ανησυχούσαμε τόσο πολύ για το ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται. Δεν έχουμε εμπειρία με τους ιούς και έχουμε μόνο παρηγορητικά φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού και συμπλήρωσε:

«Για παράδειγμα ξέρουμε και ξέραμε από αρκετό καιρό ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν βρεθεί σε κλειστούς χώρους, κυρίως εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα».

Αναφορικά με το αν πρέπει να ανοίξουμε πριν τις γιορτές, η κ. Λινού είπε χαρακτηριστικά: