Από αύριο το απόγευμα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 16:31 ώρα Ελλάδας, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς αρχίζει η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο.

Κάνε like στη σελίδα του freeopinion.news στο Facebook 

Η ισημερία σηματοδοτεί και από αστρονομική άποψη την έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, όπως είναι γνωστόμ η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια.

Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα αρχίσει μικραίνει ενώ η νύχτα θα μεγαλώνει, έως ότου η τελευταία φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην Αθήνα, η ισημερία θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον ισημερινό.

ε άλλες περιοχές, πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες νωρίτερα ή αργότερα.

ι' αυτό και η Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ίση χρονική διάρκεια μέρας και νύχτας λαμβάνει χώρα περίπου από τέσσερις μέρες αργότερα.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους.