Στην απόφαση για καθολική απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαιθρίων συναθροίσεων (από τέσσερα άτομα και πάνω) από σήμερα 15 έως και τις 18 Νοεμβρίου, προχώρησε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

- διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

- διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επέτειο του Πολυτεχνείου και στον τρόπο που η αστυνομία θα διαχειριστεί την κατάσταση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή» αναφέρει:

«Στο Πολυτεχνείο θα γίνει ό,τι λέει η λογική και υπαγορεύει η κατάσταση. Θα γιορτάσουμε αλλιώς, πρέπει να προταθούν εκδηλώσεις εορτασμού διαδικτυακές, τηλεοπτικές, που να αναδεικνύουν αλληλεγγύη και συλλογικότητα.

Δεν θα υπάρξει πορεία, θα ήταν συνάμα άδικο και επικίνδυνο αυτό. Δεν υπήρξε παρέλαση την 25η Μαρτίου και πιο πρόσφατα την 28η Οκτωβρίου. Δεν γιορτάστηκε σε εκκλησίες η Ανάσταση, δεν γιορτάστηκε το Πάσχα.

Στο πιο δραματικό για τη χώρα σημείο της πανδημίας να συζητάμε για συναθροίσεις, είναι στα μάτια μου πολιτικά ανεύθυνο και θα έλεγα αντικοινωνικό. Σκεφτείτε την Αστυνομία. Αντί να βοηθά πολλαπλά τον αγώνα κατά της πανδημίας, εκείνη τη μέρα αν υπάρξουν απόπειρες για συγκεντρώσεις θα απασχοληθεί να τις αποτρέψει!».

Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

ην ίδια ώρα στο «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα για την ημέρα του Πολυτεχνείου, με 4.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Το αρχικό «κρας τεστ» έγινε στο ΕΜΠ και στου Ζωγράφου, όπου η αστυνομία προέβη σε εφόδους και συλλήψεις.

Περιπολίες θα γίνονται σε όλα τα «επίφοβα» ιδρύματα, όπως η πρώην ΑΣΟΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στους χώρους γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Την αστυνομία θα συνδράμουν, εκτός από τους 4.000 αστυνομικούς, εισαγγελείς και οι «Αίαντες» (οχήματα ρίψης νερού), ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα.