Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι για το άνοιγμα των σχολείων και τα πανεπιστήμια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, κ. Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως διευκρίνισε, οι μέχρι τώρα αποφάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προσανατολίζονται στο άνοιγμα των σχολείων και, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτούν, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο παιδείας, να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες.
«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα, ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ διευκρινίζει πως οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.

Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές στις σχολές

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, όπως αναφέρει η κ. Κοτανίδου. η πρόταση που είναι στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν διά ζώσης και γίνεται συζήτηση για τον τρόπο που θα γίνει αυτό, γιατί, όπως σημειώνει, οι φοιτητές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Ανέφερε δε πως υπάρχει το ενδεχόμενο οι φοιτητές να κάνουν προληπτικά τεστ πριν πάνε στα πανεπιστήμια

Σήμα κινδύνου για νέους και άτομα άνω των 65 ετών

Καταλήγοντας, η κα Κοτανίδου έκανε έκκληση στους νέους και τους άνω των 65 να κρατήσουν αποστάσεις και, αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω συνωστισμού, να φορέσουν οπωσδήποτε μάσκα, ενώ όπως τονίζει αν κάποιοι νέοι δεν κρατιούνται και θέλουν να πηγαίνουν στα beach bar τουλάχιστον να μην συνωστίζονται και να είναι ή να χορεύουν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Υπογραμμίζει επίσης πως τα μέτρα από μόνα τους δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με αυτά που ήδη έχουν εξαγγελθεί και πως το παν είναι να συμμορφωθούμε όλοι για να μην διασπείρουμε περαιτέρω τον COVID19.

Προληπτικά όταν επιστρέφουν οι νέοι από διακοπές να απομονώνονται για ένα διάστημα.

Αναφορικά με τους τρόπους που μπορεί ένας συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός να μην μεταφέρει τον ιό στο κοντινό του περιβάλλον επεσήμανε πως
«Το καλύτερο είναι να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του είδη διατροφής και υγιεινής και οι αποστάσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι πάνω από 2 μέτρα. Εάν δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα μέχρι 5 ημέρες μακριά από την οικογένεια τους, να μείνουν λίγο απομονωμένοι και μετά από 5 ημέρες να κάνουν ένα τεστ, να βεβαιωθούν ότι είναι αρνητικοί και τότε να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια τους.