Ο Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά

ριζόντια λύση στο ζήτημα των αναδρομικών ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, μετά την απόφαση - σταθμό του ΣτΕ, καταβάλλοντας στους συνταξιούχους αναδρομικά 11 μηνών και και πολλών ταχυτήτων, είτε έχουν ασκήσει αγωγές είτε όχι. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια εξόφλησης των οφειλόµενων αντισυνταγµατικών περικοπών για την περίοδο Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016, στο φόντο µιας δύσκολης δηµοσιονοµικά χρονιάς. Ο προσανατολισµός φαίνεται να κλίνει σε αυτήν τη φάση προς τις ετήσιες δόσεις, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για εναλλακτικές λύσεις εφάπαξ αποπληρωµής µε «έκπτωση».

ύο από τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπουν:

Αποπληρωµή των οφειλόµενων ποσών σε ετήσιες δόσεις, για να µην προκύψει εκτροχιασµός των δηµοσίων οικονοµικών. Εξετάζεται το πλήθος των ετήσιων δόσεων να φτάνει σε βάθος έως 5 ετών και να εξαρτάται από το ύψος των δικαιούµενων αναδροµικών. Για παράδειγµα, οι υψηλοσυνταξιούχοι, που είχαν συντάξεις άνω των 1.000 ή 1.300 ευρώ το 2012, θα µπορούσαν να εξοφληθούν σε έως 5 ετήσιες δόσεις. Τις λιγότερες δόσεις θα έχουν όσοι διεκδικούν µικρά ποσά, για παράδειγµα χαµηλοσυνταξιούχοι που έχασαν µόνο τα ∆ώρα των 800 ευρώ. Με βάση αυτό το σενάριο, οι συνταξιούχοι θα λαµβάνουν 12 συντάξεις τον χρόνο συν ένα 13ο ποσό για τα αναδροµικά.

?υνατότητα αποπληρωµής των αναδροµικών εφάπαξ για συνταξιούχους που θα επιλέξουν την εφάπαξ αποπληρωµή αντί των δόσεων, αλλά µε έκπτωση στο ποσό, για παράδειγµα 10% έως 20%. Με βάση αυτό το σενάριο, υπάρχουν σκέψεις να δοθεί εναλλακτική οδός σε δικαιούχους συνταξιούχους, ώστε να εισπράξουν τα αναδροµικά τους εφάπαξ (ή ενδεχοµένως σε λιγότερες δόσεις) εφόσον το επιθυµούν, αποδεχόµενοι ένα «πέναλτι» στο συνολικό ποσό, το οποίο θα µπορούσε, για παράδειγµα, να κυµαίνεται στο 10% µε 20%.

λα τα σενάρια πρέπει να συνεκτιµηθούν µε βάση τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισµού πριν «κλειδώσει» η ρύθµιση, σε µια χρονιά που οι «τρύπες» στα έσοδα και τα ελλείµµατα διευρύνονται λόγω πανδηµίας. Αυτό που έχει «κλειδώσει» είναι η πρόθεση τα αναδροµικά να επιστραφούν σε όλους, είτε έχουν ασκήσει αγωγή είτε όχι, για να υπάρξει ισονοµία και για να αποφευχθεί νέο µπαράζ προσφυγών. Μετά την απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης που προκάλεσε ο ΕΦΚΑ, είναι σαφές πως τα αναδροµικά του 11µήνου µπορούν να τα διεκδικήσουν όλοι οι συνταξιούχοι, ενώ υπάρχει ακόµη χρόνος για ένδικα µέσα.

Σταϊκούρας: Τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους

Στο σύνολο των συνταξιούχων, τους οποίους αφορά η απόφαση του ΣτΕ θα δοθούν τα αναδρομικά, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι Έλληνες συνταξιούχοι.

«Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Αναφορικά με το ενδεχόμενο καταβολής των αναδρομικών σε δόσεις ή εφάπαξ με κούρεμα στα ποσά, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι είναι κάτι που ακόμα συζητείται και θα γίνουν ανακοινώσεις όταν υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις.

Για το ενδεχόμενο «κουρέματος» στα αναδρομικά, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι δεν θα μιλήσει με σενάρια και πως, όταν υπάρχει η τελεσίδικη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί. «Ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους θεσμούς για την πληρωμή των αναδρομικών, καθώς δεν πρόκειται για κάποια μόνιμη αύξηση σε μια σύνταξη και διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά.

«Υπάρχει το ταμειακό θέμα, που δόξα τω Θεώ, με τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε με υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι μήνες και χρόνια, να πληρώσουμε τους Έλληνες συνταξιούχους τα αναδρομικά αυτά», συμπλήρωσε.