Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Τυνησία όπου βρέθηκε, μίλησε σε διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις με τη Λιβύη και την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Τυνήσιο ΠτΔ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη «δύσκολη σχέση» που υπάρχει με την Τουρκία, και τόνισε ότι για την «οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών» απαιτείται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

«Θα πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι οι σχέσεις δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας

«Το διακύβευμα για την Τυνησία μετά την επανάσταση, αλλά και για την Τουρκία στις αρχές του 2000, ήταν να επανέλθετε στην οικονομική ανάπτυξη με απεξάρτηση από τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, να προστατευθεί η κοινωνία και να ενισχυθούν ουσιαστικά η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των στέρεων δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα και τη συμμετοχή της στην ΕΕ, και εμείς στην Ελλάδα δώσαμε έναν αντίστοιχα σημαντικό αγώνα για την έξοδο από την κρίση και για την ανάκτηση μέρους της κυριαρχίας μας από τους δανειστές» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Αποφασίσαμε από την αρχή ότι οι κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζαμε από την υψηλή ανεργία που άγγιζε το 28%, τις τεράστιες προσφυγικές ροές που οδήγησαν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στις ακτές μας, την αποσταθεροποίηση στα βόρεια σύνορά μας στα Βαλκάνια και πολλές φορές την δύσκολη σχέση μας με τη γείτονά μας την Τουρκία, δεν έπρεπε να μας οδηγήσουν σε μια φοβική, εθνικιστική και ρατσιστική περιχαράκωση» είπε αναφορικά με τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην κυβέρνηση, αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Δείτε όλη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/453577208675810/