Στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου της άδειας ειδικού σκοπού, που μπορεί να λάβει εργαζόμενος γονέας λόγω νόσησης του παιδιού του από κορονοϊό, προχωρούν άμεσα οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου οι ρυθμίσεις να εναρμονιστούν με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των γονέων.

Οι υπό επεξεργασία νομοθετικές ρυθμίσεις των δύο υπουργείων, που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς την τρέχουσα δεν υπάρχει προγραμματισμένο νομοθετικό έργο, θα έχουν δύο ενιαίους κανόνες.

Πρώτον, η άδεια θα έχει εντέλει διάρκεια 5 ημερών, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για 5ήμερη καραντίνα, με δυνατότητα παράτασής της εφόσον το τεστ του παιδιού εξακολουθεί να βγαίνει θετικό στον ιό ή επιμένουν τα συμπτώματα και ο γιατρός γνωματεύσει παράταση του κατ’ οίκον περιορισμού.

Αυτό που εκκρεμεί είναι εάν κάποια από τις 5 ημέρες θα αφαιρείται από την ετήσια άδεια του εργαζόμενου, όπως ισχύει σήμερα στο Δημόσιο με το 3+1, δηλαδή, κάλυψη των 3 ημερών από το δημόσιο και 1 ημέρα από την άδεια του εργαζόμενου.

Δεύτερον, ενιαίος κανόνας για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα είναι ότι η άδεια χορηγείται στον γονέα με μοναδική προϋπόθεση τη νόσηση του τέκνου, ανεξαρτήτως από την αναστολή λειτουργίας του τμήματος ή του σχολείου που φοιτά το παιδί. Η σύνδεση της άδειας με το κλείσιμο του σχολείου είχε προβλεφθεί την περίοδο του lockdown όταν και είχε ανασταλεί η δια ζώσης εκπαίδευση, συνεπώς τώρα καθίσταται πλέον ανεπίκαιρη. Σημειώνεται, πως η νόσηση του παιδιού θα πιστοποιείται - με τις έως τώρα πληροφορίες - με rapid test, το οποίο αναρτάται ούτως ή άλλως από τα φαρμακεία στην πλατφόρμα του gov.gr.

Η κάλυψη των αποδοχών των γονέων που θα λάβουν άδεια για τη φροντίδα του παιδιού που νοσεί, θα παραμείνει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ως έχει, δηλαδή, για το Δημόσιο εξ ολοκλήρου από το κράτος και για τον ιδιωτικό τομέα κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό, αν και αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί.