Η έξαρση της διασποράς μεταβάλλει τα κριτήρια σχετικά με το ποιος χρειάζεται έλεγχο για κορονοϊό

Απολύτως πλασματικό» χαρακτήρισε τον τελευταίο ανακοινωμένο αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας ο καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής Άγγελος Χατζάκης, ενώ σημείωσε πως ο εργαστηριακός έλεγχος έχει «κολλήσει».

Δεν υπάρχει καμία ανάσχεση του κορονοϊού - Έχει κολλήσει ο εργαστηριακός έλεγχος

Ειδικότερα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Open ο κ. Χατζάκης υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός λόγω του ότι προχθές τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 103 ενώ χθες 21.

«Έχει κολλήσει ο εργαστηριακός έλεγχος, καθώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Τα χθεσινά 21 κρούσματα είναι καθυστερημένες διαγνώσεις. Κι άλλες δυο τρεις χώρες έχουν το ίδιο πρόβλημα. Άρα η εικόνα των μειωμένων κρουσμάτων είναι απολύτως πλασματική. Δεν υπάρχει καμία ανάσχεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζάκης είπε ακόμη πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ελέγξουμε όλα τα κρούσματα, έχουμε κανόνες για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ, όσο περνάει ο καιρός και γίνονται περισσότερα τα κρούσματα, αυτό θα περνάει και στα κριτήρια».

Τέλος τα τεστ σε όσους έχουν ελαφρά συμπτώματα

Ίσως εδώ βρίσκεται και το κλειδί της απάντησης σε σχέση με τα ερωτήματα που γεννιούνται, αναφορικά με τα τεστ, καθώς και με το ποιος και πότε πρέπει να τα κάνει. Τα τελευταία 24ωρα θεσπίστηκαν αυστηρότερα κριτήρια για το τεστ κορονοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, θα εξετάζονται πλέον για τη νόσο COVID-19 μόνο τα σοβαρά περιστατικά και όσοι ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε χαρακτηριστικά πως θεσπίζονται αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία σε: ασυμπτωματικούς πολίτες και σε πολίτες με ήπια συμπτώματα ίωσης, οι οποίοι θα παραμένουν σπίτι τους", τόνισε ο καθηγητής.

Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, που όπως τονίζεται, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν, τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο είναι τα εξής:

Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται

οσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού

ροσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού

λικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγεικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.