Η Μαρίκα Μητσοτάκη (29 Νοεμβρίου 1930 - 6 Μαΐου 2012), το γένος Γιαννούκου, ήταν σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν επίσης μητέρα της πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γόνος της ευκατάστατης οικογένειας Γιαννούκου και σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1953. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) δημοσιεύματα του τύπου της εποχής ασχολούνταν συχνά μαζί της θεωρώντας πως επιρρέαζε τον τότε Πρωθυπουργό και σε θεσμικά θέματα, όπως την επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών. Ο αστικός μύθος λέει οτι χαστούκησε τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σταύρο Δήμα, γεγονός που διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές.

Γενικότερα, πολλοί μύθοι υπήρχαν για τη Μαρίκα Μητσοτάκη. Ο πλέον γνωστός ειναι αυτός, σύμφωνα με τον οποίο, τα ξακουστά ντολμαδάκια της έφεραν τη συμφωνία για την οικουμενική κυβέρνηση, το 1989.

Σε συνέντευξή της, πολλά χρόνια μετά είπε πως «δεν ήταν καν δείπνο, αλλά μια απλή συνάντηση, με εξίσου απλό κέρασμα, καφέ και γλυκό»

Σε κάθε περίπτωση, ήταν μία δυναμική γυναίκα η οποία κατάφερε να την θυμούνται όλοι ως τη "Μαρίκα Μητσοτάκη" και όχι ως τη "σύζυγο του Κων/νου Μητσοτάκη"

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά βίντεο

Τα "ντολμαδάκια" σε βίντεο!