Δεν γλύτωσε την καταδίκη η φιλόλογος στο ΕΠΑΛ Υμηττού, η οποία είχε συλληφθεί στις 23 Οκτωβρίου μετά από καταγγελίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, όπου εμφανιζόταν να βρίσκεται στην τάξη των μαθητών χωρίς να φορά μάσκα με τους μαθητές να της φωνάζουν ότι πρέπει να τη χρησιμοποιήσει.

Σήμερα, η εκπαιδευτικός δικάστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση και το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση καταπέλτη του εισαγγελέα της έδρας, της επέβαλλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Πάντως, το δικαστήριο της αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. Να σημειωθεί πως η καθηγήτρια κρίθηκε ένοχη για τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας.

Σήμερα, κατά την απολογία της στο δικαστήριο η εκπαιδευτικός επισήμανε πως είχε ενημερώσει τόσο το διευθυντή του σχολείου, όσο και τους μαθητές ότι λόγω μιας ωτίτιδας που την ταλαιπωρούσε τον τελευταίο καιρό θα έκανε εκτεταμένη χρήση του «διαλείμματος μάσκας».

Ακόμη, αναφέρθηκε και στο περιστατικό που κατήγγειλε μητέρα μαθητή ότι ο γιος της αποβλήθηκε από το μάθημα επειδή ζήτησε από την καθηγήτρια να βάλει μάσκα. Η κατηγορούμενη υποστήριξε κατά την απολογία της, σήμερα, στη δίκη: «Ο συγκεκριμένος μαθητής την ημέρα που του υπέδειξα να βγει μαζί με άλλους συμμαθητές του ήταν πολύ ανήσυχος και μαζί με τους άλλους χυδαιολογούσαν και έβριζαν. Το τμήμα ήταν μια μικρή ζούγκλα. Είχα χρέος να τα επαναφέρω στην τάξη.

Φυσικά δεν τα τιμώρησα, ούτε τα έβαλα ποινολόγιο. Ποτέ δεν τους υπέδειξα να φεύγουν και να παίρνουν απουσία. Πράγματι έκανα εκτεταμένη χρήση του «διαλείμματος μάσκας» για ιατρικούς λόγους κατά τη διάρκεια του μαθήματος και είχα ενημερώσει και τον διευθυντή του ΕΠΑΛ και τους μαθητές, λαμβάνοντας όλα τα υπόλοιπα προβλεπόμενα μέσα προστασίας. Δεν θα έβαζα ποτέ σε κίνδυνο τους μαθητές και τους συναδέλφους μου».

Τι κατέθεσε ο διευθυντής του σχολείου

Ακόμη στη δίκη κατέθεσε και ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος ανέφερε πως έμαθε για το περιστατικό όταν η μητέρα του μαθητή προσήλθε ενώπιόν του να το καταγγείλει: «Είπα στη μητέρα να μην κάνει αναφορά, αλλά να φωνάξω την καθηγήτρια να το λύσουμε το θέμα. Ήρθε η φιλόλογος χωρίς μάσκα, της έκανε παρατήρηση η μητέρα και έφυγε η συνάδελφός μου λέγοντας ότι έχει μάθημα. Τότε η μητέρα προχώρησε σε αναφορά.

Εγώ δεν έχω δει εάν φοράει ή δεν φοράει μάσκα, αλλά έχω αναφορές από τα πενταμελή και το δεκαπενταμελές ότι δεν φορούσε και έκαναν αποχή από το μάθημά της. Έχει καλό βιογραφικό, εξαίρετη επιστήμονας και εκπαιδευτικός. Δεν ήθελε να εκθέσει σε κίνδυνο τα παιδιά, άνοιγε τα παράθυρα, χρησιμοποιούσε τα αντισηπτικά. Δεν το περίμενα αυτό. Κανένα παιδί δεν έχει αρρωστήσει».

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας

Ωστόσο, «καταπέλτης» ήταν στην αγόρευση του στο δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος ζήτησε την ενοχή της κατηγορουμένης.

Μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας είπε στην αγόρευση του: «Το ζήτημα δεν είναι η μάσκα, αλλά ο σεβασμός στο νόμο. Εάν κάποιος τον εφαρμόζει κατά το δοκούν οδηγούμαστε σε κοινωνία ανομίας. Η κατηγορουμένη λέει συνεχώς «έκρινα, αποφάσισα, η γνώμη μου είναι» δηλαδή λέει ότι αποφάσισε να φοράει μάσκα όποτε θέλει αυτή.

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία τηρούσε τα άλλα μέτρα, αλλά έκρινε, νόμισε, αποφάσισε να μη φορά μάσκα, αναβίβασε τον εαυτό της σε λοιμωξιολόγο. Αναρωτιέμαι εάν έχει καταλάβει ακόμα τον κίνδυνο που υπάρχει. …».