Μητσοτάκης προς Τσίπρα: “Δεν πέφτω στη παγίδα. Έχω μία χώρα να κυβερνήσω”

0
48

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την “Ώρα του Πρωθυπουργού” παίρνοντας τον λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Ξεκινήσατε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς και είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλετε να συζητήσετε νηφάλια. Θέλετε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και χαρακτηρισμών. Εγώ δεν θα σε ακολουθήσω έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω».

Απαντώντας στις κατηγορίες για επιεική στάση απέναντι στη διαφθορά είπε: «Το 2012 η Ελλάδα ήταν 94 στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας, το 2018 ήταν στην 64η. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ.Η ΕΕ στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και ο Οργανισμός κατά της Διαφθοράς, σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε την δωροδοκία από κακούργημα σε απλό πλημμέλημα. Αυτά διορθώνουμε με τους Ποινικούς Κώδικες. Η διάκριση που κάνατε στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, για αδικήματα κατά την άσκηση ή μη των καθηκόντων, να μας εξηγήσετε πως δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Ας κρατήσουμε κ. Τσίπρα ως μια κατάκτηση του πολιτικού συστηματος την αλλαγή του άρθρου 86, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, και να προχωρήσουμε κοιτάζοντας το μέλλον. Οι τράπεζες δρουν στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας. Κάθε παράβαση ζημιώνει πρωτίστως τις ίδιες. Η διάταξη να παρεμβαίνει εισαγγελέας, λειτούργησε σε βάρος των πολιτών, οδήγησε σε ακινησία. Τώρα μπορούν να το κάνουν οι διοικήσεις. Πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια και ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για αποφάσεις που πήραν. Σχεδόν όλα αθωώθηκαν. Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα υπογράψει μια γενναία αναδιάρθρωση επιχείρησης αν φοβάται;»

Για το δημοσίευμα των Financial Times το οποίο επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση διέψευσε τα όσα ανέφερε η εφημερίδα για τους ποινικούς κώδικες. Για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι “μάλλον τους διάβασε ανάποδα” και είναι “χαμένος στην μετάφραση”.