Υπάρχει κομμάτι της ζωής μας που να μην δοκιμάζεται από την καραντίνα; Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει. Όσοι, όμως, βρίσκονταν ένα βήμα πριν τον χωρισμό πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας, τώρα μάλλον δυσκολεύονται περισσότερο από το μέσο όρο.

Αν ο Μάρτιος ξεκίνησε με συζητήσεις για το μέλλον της σχέσης σας για να τελειώσει με κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με τον σύντροφό σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε η καραντίνα να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για όλους.

Μιλήστε ανοιχτά

έρετε ότι έχετε προβλήματα. Κι εκείνος ξέρει ότι έχετε προβλήματα. Είναι καλύτερο να συζητήσετε για το πώς νιώθετε, παρά να προσπαθείτε να αγνοήσετε την κατάσταση. Το πιθανότερο είναι πως η ένταση που καταπιέζετε θα βρίσκει διέξοδο σε μπηχτές και γενικευμένο εκνευρισμό. Οι μέρες είναι δύσκολες και είστε αναγκασμένοι να τις περάσετε μαζί. Επομένως, όσο περισσότερο καταφέρετε να περιορίσετε το “πίσω κείμενο”, τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθείτε.

Ορίστε κανόνες

α πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν η σχέση σας δεν αντιμετώπιζε απλώς προβλήματα πριν την έλευση της πανδημίας, αλλά είχατε όντως πάρει την απόφαση να την τελειώσετε. Δυστυχώς, είναι πρακτικά αδύνατον να μην έχετε καμία επαφή, μπορείτε όμως να συμφωνήσετε στους όρους με τους οποίους θα αλληλεπιδράτε. Για παράδειγμα: Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που ενδεχομένως σας δίνει το σπίτι σας για απομόνωση ή δημιουργήστε “εμπόδια” χρησιμοποιώντας ένα παραβάν ή μία βιβλιοθήκη. Συμφωνήστε στο αν θα τρώτε μαζί ή όχι, ποιο μέρος του σπιτιού θα χρησιμοποιεί ο καθένας για να εργάζεται, πότε χρειάζεστε ησυχία κλπ.

Αλληλεπιδράστε ανάλαφρα

πό τη στιγμή που έχετε αναγνωρίσει ότι τα πράγματα μεταξύ σας δεν πηγαίνουν και τόσο καλά – και ότι αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπίσετε όταν ξαναβγείτε στα εγκόσμια – προσπαθήστε να αποφύγετε τις συζητήσεις γύρω από τη σχέση σας. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε από τα βασικά σας προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σπρώχνετε κάτω από το χαλί, αλλά ότι αναγνωρίζετε πως ο εγκλεισμός δεν είναι η κατάλληλη συνθήκη για να επιλυθούν.

Δείτε τα θετικά

είτε του “ευχαριστώ” όταν γεμίζει την κανάτα του γαλλικού ή βράζει επιπλέον νερό για να μπορέσετε να φτιάξετε τσάι και οι δύο. Τέτοιες κινήσεις “καλής θέλησης” και από τις δύο πλευρές, σίγουρα θα μοιάζουν προσποιητές στην αρχή. Να είστε όμως σίγουρη ότι μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν.

Κρατήστε κοινό μέτωπο

χετε παιδιά; Αν ναι, τα ζητήματα που τα αφορούν δυστυχώς δεν μπορούν να περιμένουν τη λήξη του συναγερμού. Πολλά ζευγάρια τείνουν να εξωτερικεύουν τα μεταξύ τους προβλήματα στα παιδιά, με τον ένα γονιό να προσπαθεί να κερδίσει την εύνοιά τους επιτρέποντάς τους περισσότερα πράγματα και τον άλλο να επιδιώκει να κρατήσει τις ισορροπίες και να παίρνει το ρόλο του “αυστηρού”. Ωστόσο, εκτός της μεταξύ σας σχέσης που θα δεχτεί επιπλέον τριβή, αυτή η στρατηγική κάνει κακό και στα παιδιά, που μαθαίνουν να εκμεταλλεύονται αυτή την ισορροπία για να πετυχαίνουν τον εκάστοτε σκοπό τους.

Στηριχτείτε στους ενήλικες

σο πιεσμένοι και αν είστε, και ακόμη και αν τα παιδιά σας έχουν φτάσει πλέον στην εφηβεία, δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο του ψυχολογικού σας στηρίγματος. Είναι πολύ πιο μπερδεμένα από εσάς, τόσο σε ό,τι αφορά τον νέο ιό όσο και ως προς την πορεία της σχέσης σας. Κρατήστε επαφές μέσω τηλεφώνου και κλήσεων βίντεο με τους φίλους και τις φίλες σας. Εκείνοι είναι σε θέση να σας στηρίξουν χωρίς να σηκώσουν αντίστοιχο συναισθηματικό κόστος.

Φροντίστε τον εαυτό σας

υμναστείτε, φάτε ισορροπημένα γεύματα, διαβάστε βιβλία, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική. Με άλλα λόγια, γεμίστε τη μέρα σας με πράγματα που σας χαλαρώνουν. Υπάρχει περίπτωση καθώς οι μέρες κυλούν να έχετε όρεξη για όλο και λιγότερα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει για όλους μας. Μην περιμένετε από τον εαυτό σας να κάνει τώρα όλα όσα αναβάλλετε εδώ και χρόνια, απλώς προσπαθήστε να μην “βουλιάξετε” στην πλήρη απραξία, η οποία είναι βέβαιο πως θα βλάψει την ψυχολογία σας, οδηγώντας και σε επιπλέον εντάσεις.

*Σημείωση: Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε μια κακοποιητική σχέση η οποία θέτει σε κίνδυνο την ψυχική ή τη σωματική σας ακεραιότητα, επικοινωνήστε με τη Γραμμή SOS 15900. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο ο ιός που απειλεί τη ζωή μας και δεν θα πρέπει να επιδιώκουμε να προστατευτούμε μόνο από αυτόν.