Όσο η πανδημία του κορονοϊός εξαπλώνεται, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για το πως μπορούμε να προστατευθούμε.

?πως πρέπει να απολυμάνουμε και το αυτοκίνητό μας, για να νιώθουμε πιο ασφαλείς;

Ο οδηγός και επιβάτες αγγίζουν πολύ συχνά σχεδόν όλες τις επιφάνειες της καμπίνας του αυτοκινήτου, και επειδή, ως γνωστόν,ο κορονοϊός επιβιώνει για πολλές ώρες _ίσως και μέρες_ σε σκληρές επιφάνειες, επιβάλλεται να καθαρίζετε συχνά το εσωτερικό του αυτοκινήτου (τιμόνι, χειρολαβές, λεβιές ταχυτήτων, χειρόφρενο, κουμπιά και οθόνες αφής στην κεντρική κονσόλα, διακόπτες για υαλοκαθαριστήρες, φλας, χειρολαβές ρύθμισης καθισμάτων κ.ά.).

Αν μάλιστα είστε οδηγός ταξί που μεταφέρει καθημερινά πολλούς επιβάτες ή αν οδηγείτε νοικιασμένο ή κοινόχρηστο αυτοκίνητο ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση αυτών των επιφανειών κάτι παραπάνω από είναι απαραίτητος.

Όμως, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου είναι περισσότερο ευαίσθητο από έναν πάγκο κουζίνας ή τον νεροχύτη.

ρέπει λοιπόν τα υλικά καθαρισμού που θα χρησιμοποιήσετε να είναι κατάλληλα, ώστε να απολυμαίνονται αυτές τις επιφάνειες χωρίς να καταστρέφονται.

ε λίγες μόνο εξαιρέσεις, τα οικιακά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μπορούν επίσης να καθαρίσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς να βλάψουν το εσωτερικό του.

ο πιο πιθανό είναι να έχετε ήδη κάποια από αυτά τα προϊόντα στο σπίτι.

Ισοπροπυλική αλκοόλη

α διαλύματα αλκοόλης που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ είναι αποτελεσματικά κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με το CDC. Ως επί το πλείστον, σχεδόν κάθε εσωτερική επιφάνεια ενός οχήματος μπορεί να καθαριστεί με ισοπροπυλική αλκοόλη.

Όχι στη χλωρίνη και το υπεροξείδιο του υδρογόνου!

σο κι αν θέλετε να "εξοντώσετε" τον κορονοϊό, μη χρησιμοποιήσετε χλωρίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα καταστρέψετε τις ταπετσαρίες.

ην χρησιμοποιήσετε επίσης καθαριστικά με βάση την αμμωνία στις οθόνες αφής του αυτοκινήτου, γιατί καταστρέψουν την επικάλυψη της οθόνης.

Με σαπούνι και νερό τέρμα ο κορονοϊός

ο καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι μια καλή λύση για την απομάκρυνση ιών και βακτηρίων και είναι ασφαλή για τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους του αυτοκινήτου. Ειδικά για τα υφάσματα και το δέρμα που μπορεί να έχει αρχίσει να σπάει από τη χρήση. Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε με το τρίψιμο, γιατί θα έχετε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Δερμάτινες επιφάνειες

α περισσότερα δέρματα ή δερμάτινες απομιμήσεις έχουν επιχρίσματα ουρεθάνης (urethane) για προστασία, οπότε η απολύμανσή τους με διάλυμα αλκοόλης είναι ασφαλής. Με την πάροδο του χρόνου όμως, ο καθαρισμός του δέρματος με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φθορές ή και αποχρωματισμό. Επειδή τα περισσότερα δέρματα είναι βαμμένα, τα δυνατά καθαριστικά μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμούς, γι' αυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο για δέρματα καθαριστικό και στη συνέχεια ένα καλό ενυδατικό (conditioner) για δερμάτινες επιφάνειες.

Ταπετσαρία από ύφασμα

ν το αυτοκίνητό σας έχει υφασμάτινη ταπετσαρία, χρειάζεται λίγο προσοχή με την ποσότητα του νερού και του σαπουνιού. Παν μέτρον άριστον, λοιπόν. Αποφύγετε τους πολλούς αφρούς _ δεν είστε στην μπανιέρα σας_ , γιατί αν το ύφασμα απορροφήσει πολύ νερό και δεν στεγνώσουν καλά τα καθίσματα, σίγουρα θα μουχλιάσουν.

πότε... με φειδώ τα νερά και τα καθαριστικά.

αλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα νωπό πανί με καθαριστικό, για να περάσετε αυτές τις επιφάνειες.

Πανί με μικροΐνες

υνιστάται γενικά να καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες στην καμπίνα του αυτοκινήτου με ένα πανί μικροϊνών. Αυτά τα πανάκια είναι κατασκευασμένα από ύφασμα που αποτελείται από μικροσκοπικά εξογκώματα που μαζεύουν τα σωματίδια βρωμιάς και σκόνης χωρίς να χαράζουν ευαίσθητες ή γυαλιστερές πλαστικές επιφάνειες.

Μην ξεχνάτε τα χέρια 

φού ολοκληρώσετε την απολύμανση της καμπίνας του αυτοκινήτου σας, μην ξεχάσετε να πλύνετε καλά καλά τα χέρια σας.

*Tip: Η πιο έξυπνη λύση είναι, μόλις μπήτε στο αυτοκίνητό σας, και πριν ακουμπήσετε οτιδήποτε, να καθαρίζετε τα χέρια σας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι.