Ο πανικός της πανδημίας έχει οδηγήσει σε ένα “τσουνάμι” fake news γύρω από τον νέο κορονοϊό. Είτε πρόκειται για υποσχόμενες θεραπείες, είτε για την προέλευσή του, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη κάθε ισχυρισμό που εκφράζεται με υπερβολική βεβαιότητα.

Μια από τις πληροφορίες που συναντάμε καθημερινά, θέλει τον νέο ιό να είναι “ευαίσθητος” στα… ζεστά ροφήματα. Σύμφωνα με τα άτομα που διασπείρουν αυτό τον ισχυρισμό, μια κούπα καυτό τσάι αρκεί για να εξοντώσουμε τον κοροναϊό, πριν καταφέρει να φτάσει στους πνεύμονές μας.

Μάλιστα, έχει γίνει αρκετά δημοφιλής ώστε η Unicef να αναγκαστεί να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει ότι η πληροφορία ξεκίνησε από τον οργανισμό.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

?Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ζεστά ροφήματα μας προστατεύουν από τις ιικές λοιμώξεις”, εξήγησε στο BBC ο Ron Eccles, ειδικός στις λοιμώξεις του αναπνευστικού από το πανεπιστήμιο του Cardiff στην Αγγλία.

Ο Eccles έχει εκπονήσει έρευνα στο παρελθόν σε σχέση με την επίδραση των ζεστών ροφημάτων στα συμπτώματα του κρυολογήματος. Ανακάλυψε ότι αν και η κατανάλωσή τους μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι πυροδοτούν την έκκριση σάλιου και βλέννας στο στόμα και τη μύτη, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν τη φλεγμονή. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν αποκλείεται να λειτουργούν και ως πλασέμπο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ζεστά ροφήματα δεν κατορθώνουν να εξοντώσουν τον ιό. Ο Sars – CoV – 2, ο κοροναϊός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό μας μέσω της εισπνοής ή της κατάποσης σταγονιδίων του βήχα των ανθρώπων που νοσούν. Ωστόσο μολύνει κυρίως τα κύτταρα της αναπνευστικής οδού, τα οποία έχουν στην επιφάνειά τους ένα ένζυμο που του επιτρέπει να εισχωρήσει σε αυτά.

Στη συνέχεια ο ιός κατευθύνεται στους πνεύμονές μας, όπου κανένα ρόφημα δεν μπορεί να τον φτάσει και πολλαπλασιάζεται.

έσα στα κύτταρα, ο ιός είναι προστατευμένος από κάθε αλλαγή της θερμοκρασίας. Απαιτούνται θερμοκρασίες της τάξης των 56C ή και περισσότερο για την εξόντωση του συγγενούς ιού SARS, ενώ ορισμένες μελέτες μιλούν για 60-65C.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες θερμοκρασίες στη μαγειρική προκειμένου να σκοτώσουμε τους παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να κρύβονται στα τρόφιμα, όμως αν επιχειρήσουμε να κάνουμε το ίδιο στο σώμα μας, κινδυνεύουμε από σοβαρούς τραυματισμούς.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι τα συστατικά και όχι η θερμοκρασία του τσαγιού που μας προστατεύει από τον κοροναϊό, όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμιά επιστημονική πηγή που να υποστηρίζει αυτό τον ισχυρισμό.

Φυσικά, τα ζεστά ροφήματα μπορούν να γίνουν απολαυστικά, αλλά και να μας ενυδατώσουν όταν έχουμε ανεβάσει πυρετό. Ωστόσο το μόνο που πραγματικά μπορεί να μας προστατεύσει αυτή τη στιγμή από τον ιό είναι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.