Σε αυτούς που θα συλλαμβάνονται να τρώνε κρέας ζώου που ανήκει στα προστατευόμενα είδη θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 20.000 γουάν

Η Σεντζέν, η πόλη που αποτελεί τεχνολογικό κόμβο στην νότια Κίνα, ετοιμάζεται να απαγορεύσει την κατανάλωση κρέατος σκύλου και γάτας, την ώρα που η χώρα καταστέλλει το εμπόριο άγριων ζώων, το οποίο οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οδήγησε στο ξέσπασμα του νέου κοροναϊού. Στις ρυθμίσεις που προτείνουν οι αρχές της πόλης υπάρχουν εννέα είδη κρέατος, του οποίου επιτρέπεται η κατανάλωση, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το χοιρινό, το μοσχαρίσιο, το κοτόπουλο και το κρέας κουνελιού, ενώ επιτρέπεται επίσης η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών.

«Η απαγόρευση της κατανάλωσης άγριων ζώων είναι κοινή πρακτική στις ανεπτυγμένες χώρες και αποτελεί καθολική αξίωση του σύγχρονου πολιτισμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο νέος ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα. Ορισμένες από τις πρώτες λοιμώξεις εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που είχαν εκτεθεί σε αγορά άγριων ζώων στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι, όπου πωλούνταν νυχτερίδες, φίδια κι άλλα ζώα.

Στην ανακοίνωση αυτή των αρχών της Σεντζέν αναγνωρίζεται το καθεστώς κατοικίδιου για τους σκύλους και τις γάτες και αναγγέλλεται ότι θα απαγορευτεί η κατανάλωσή τους. Τα φίδια, οι χελώνες και οι βάτραχοι αποκλείονται επίσης από τον εγκεκριμένο κατάλογο κρεάτων, μολονότι συνιστούν δημοφιλή πιάτα στον κινεζικό νότο.

Μια απαγόρευση στην κατανάλωση κρέατος σκύλου και γάτας στην Σεντζέν θα είναι «πάρα πολύ ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο Πίτερ Λι, ειδικός για θέματα που αφορούν την Κίνα στην οργάνωση προστασίας των ζώων Humane Society International. «Αν και το εμπόριο στην Σεντζέν είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με την υπόλοιπη επαρχία, η Σεντζέν είναι μια τεράστια πόλη και είναι μεγαλύτερη από την Ουχάν, οπότε αυτό θα είναι πολύ σημαντικό και μπορεί επίσης να έχει αποτέλεσμα ντόμινο και να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις», σημείωσε ο ίδιος.

Στα υπόλοιπα κρέατα, των οποίων επιτρέπεται η κατανάλωση, περιλαμβάνεται αυτό του αρνιού, του γαϊδάρου, της πάπιας, της χήνας και του περιστεριού. Στην ανακοίνωση αυτή των αρχών της Σεντζέν επισημαίνεται επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.000 προστατευόμενα είδη άγριας ζωής στην Κίνα. Το Πεκίνο αποφάσισε τη Δευτέρα να επιβάλει άμεσα απαγόρευση στο εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων, έπειτα από την αρχική αναστολή τους τον Ιανουάριο.

Η αρχή δασοκομίας και χορτολιβαδικών εκτάσεων της Κίνας σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει το εύρος των προστατευόμενων ειδών άγριας ζωής και θα ανακαλέσει τις άδειες οργανώσεων αναπαραγωγής άγριων ζώων που διαπιστώνεται ότι εκτρέφουν ζώα για κατανάλωση του κρέατός τους, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σε αυτούς που θα συλλαμβάνονται να τρώνε κρέας ζώου που ανήκει στα προστατευόμενα είδη θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 20.000 γουάν (περίπου 2.600 ευρώ) και έως και 2.000 γουάν (περίπου 260 ευρώ) σε αυτούς που θα καταναλώνουν κρέας ζώου που δεν ανήκει στα προστατευόμενα είδη", σύμφωνα με το σχέδιο των αρχών της Σεντζέν. Τα καταστήματα παράλληλα που θα σερβίρουν κρέας προστατευόμενων ειδών θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 50.000 γουάν (περίπου 6.500 ευρώ).

Το κοινό θα έχει περιθώριο ως την Πέμπτη για να απαντήσει στο σχέδιο αυτό των αρχών της πόλης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Στην Γιουλίν, μια πόλη που βρίσκεται στην γειτονική επαρχία Γκουανγκσί, η οποία είναι γνωστή για το φεστιβάλ κρέατος σκύλου το οποίο οργανώνει, οι περισσότερες επιχειρήσεις σφαγής σκύλων έκλεισαν τους δύο τελευταίες μήνες εξαιτίας των περιορισμών στην μεταφορά σκύλων πέραν των συνόρων της επαρχίας, σημείωσε ο Λι.