Τα πολυπληθή κανάλια μέσω των οποίων η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει την οικονομία της ευρωζώνης αναλύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην ετήσια έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ΕΚΤ σημειώνει πως η πανδημία του κορωνοϊού επιδρά στα νοικοκυριά της ζώνης του ευρώ, μέσω της υψηλότερης ανεργίας και της αποδυνάμωσης των εισοδημάτων τους. Ως απότοκο αυτή της κατάστασης, η ιδιωτική κατανάλωση έχει μειωθεί, καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει μειωθεί και τα νοικοκυριά δείχνουν συστολή στην κατανάλωση.

Στο σημείο αυτό η ΕΚΤ αναφέρει πως τα ρίσκα για την ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων επιδεινώνονται από το ήδη υψηλό επίπεδο χρέους των νοικοκυριών σε αρκετές οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

Τα νοικοκυριά σε χώρες που είχαν υψηλά ποσοστά ανεργίας πριν από την πανδημία, περιορισμένη ικανότητα προσφυγής σε υπάρχουσες αποταμιεύσεις και μειωμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης του χρέους τους (όπως υποδεικνύεται από τους σχετικά υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων) ενδέχεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει μεταξύ άλλων πως εάν μια πιο σοβαρή και παρατεταμένη οικονομική συρρίκνωση από την προβλεπόμενη, συνδυαζόταν με υψηλότερο κόστος κρατικής χρηματοδότησης για ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, τότε θα κινδύνευε να θέσει το δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ σε μια μη βιώσιμη πορεία για τις ήδη υπερχρεωμένες χώρες.

Το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ από το 86% που βρίσκεται σήμερα Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία το 160%, ενώ θα ανέλθει στο 130% στην Πορτογαλία και λίγο κάτω από το 120% στη Γαλλία και την Ισπανία.

«Αυτή η άνοδος που θα προκύψει στο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια επαναξιολόγηση του κρατικού ρίσκου από τους παράγοντες της αγοράς και να αναζωπυρώσει πιέσεις στις πιο ευάλωτες χώρες», αναφέρει η ΕΚΤ.

Τέλος, η ΕΚΤ σημειώνει πως η αναμενόμενη αύξηση του πιστωτικού κινδύνου μετά την πανδημία αποδυναμώνει τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών, αν και τα βραχυπρόθεσμα κυβερνητικά μέτρα ενδέχεται να αντισταθμιστούν ορισμένες απώλειες.