Δεκέμβριος 2019. 75 χρόνια από τα Δεκεμβριανά

strong>Ειδικού συνεργάτη*

r />

Ο πρώτος κομμουνιστικός μύθος για τον Δεκέμβριο του 1944 είναι πως “οι άγγλοι ιμπεριαλιστές” δεν άφησαν “τον ηρωικό ΕΛΑΣ” να καταλάβει την Αθήνα και έσωσαν “το αστικό καθεστώς”. 

Ο δεύτερος κομμουνιστικός μύθος για τον Δεκέμβριο του 1944 είναι πως το ΚΚΕ είχε λάβει διαβεβαιώσεις υποστήριξης από τους σοβιετικούς. 

Ο τρίτος κομμουνιστικος μύθος είναι ότι οι δυνάμεις του “ΕΛΑΣ Αθηνών” (οι πλέον άπειροι μαχητές του δηλαδή), έμειναν στην Αθήνα γιατί δεν ανέμεναν επέμβαση των Άγγλων και οι εμπειροπόλεμοι ελασίτες στάλθηκαν στην Ήπειρο για να αντιμετωπίσουν τον ΕΔΕΣ του Ναπολέωντα Ζέρβα.

Κι όμως, όλα τα ανωτέρω δεν είναι απλά μύθοι. Είναι κανονικότατα ψέματα. 

Και όλα τα ανωτέρω ψέματα αποδεικνύονται από ένα και μοναδικό αδιάψευστο γεγονός, ένα καλά κρυμμένο μυστικό του ΚΚΕ, το οποίο αποσυνθέτει τη θεωρία περί “αγγλικής παρέμβασης”

Ποιο είναι αυτό; Οι Σοβιετικοί είχαν νεκρό στα Δεκεμβριανά του 1944!

Στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου ανάμεσα στους αμερικανούς, βρετανούς, ινδούς, νεοζηλανδούς και λοιπούς πεσόντες των συμμάχων υπάρχει και ένας τάφος με ένα τεράστιο αστέρι (σύμβολο της ΕΣΣΔ) επάνω. Είναι ο τάφος του Νικολάς Σοβέλ. Σοβιετικός στρατιώτης με ημερομηνία θανάτου 26 Δεκεμβρίου 1944. Στην περίοδο δηλαδή των Δεκεμβριανών. 

Στο συμμαχικό νεκροταφείο είναι θαμμένοι πεσόντες από ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία και Σοβιετική Ένωση καθώς μέχρι και τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όλες αυτές οι χώρες ήταν σύμμαχες χώρες. 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κάθε χρόνο λάμβανε επίσημο μνημόσυνο στον τάφο του Νικολάς Σοβέλ το οποίο διοργάνωνε η Πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης. 

Το σημαντικότερο όμως είναι πως στο νεκροταφείο θάβονταν πεσόντες από ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ χώρες. Συνεπώς, ο Νικολάς Σοβέλ θάφτηκε εκεί ως ΣΥΜΜΑΧΟΣ. Άρα αποκλείεται να δολοφονήθηκε από τους Βρετανούς ή τους Έλληνες.

Από ποιον μπορεί λοιπόν να δολοφονήθηκε εν μέσω των Δεκεμβριανών όταν οι αντιμαχόμενες παρατάξεις ήταν Έλληνες και Βρετανοί από τη μία και οι κομμουνιστές του ΕΛΑΣ από την άλλη, αφού αποκλείεται να δολοφονήθηκε από τους συμμάχους του, Έλληνες και Βρετανούς;

Ελπίζω να έχετε ακολουθήσει τον συλλογισμό μέχρι εδώ, γιατί τώρα γίνεται ενδιαφέρον…

Την περίοδο μετά την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944, στην Ελλάδα βρισκόταν ο Συνταγματάρχης Ποπόφ, του Κόκκινου Στρατού, ως αρχηγός της Σοβιετικής Αποστολής. Ο Ποπόφ, επισκέφθηκε στα βουνά στελέχη του ΕΛΑΣ (Σιάντο, Ιωαννίδη κ.α) τον Απρίλιο του 1944 τους οποίους ενημέρωσε πως η ΕΣΣΔ δεν θα τους βοηθήσει αν προσπαθήσουν να καταλάβουν την εξουσία. Σύμφωνα με το βιβλίο του MURAWSKI, Andrzej  “Góry Pindos 1943-1949” (ελλ. Μετάφραση: Όρος Πίνδος 1943-1949) σελ 28, το ίδιο έπραξε και ο Στάλιν λίγες μέρες μετά σε απεσταλμένους του ΕΛΑΣ στη Μόσχα.

Ο Ποπόφ μάλιστα, στην αναφορά που συνέταξε προς τον Στάλιν, αναφερόμενος στον ΕΛΑΣ έγραψε πως είναι μία “ένοπλη συμμορία η οποία δεν χρήζει σοβιετικής υλικής στήριξης" MURAWSKI, Andrzej  “Góry Pindos 1943-1949” (ελλ. Μετάφραση: Όρος Πίνδος 1943-1949) σελ 36

Στη συνέχεια, ο Ποπόφ, τον Νοέμβριο του 1944, πήγε στην Αθήνα και διέμενε στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία, στο Σύνταγμα, το οποίο λειτουργούσε ως στρατηγείο των βρετανικών δυνάμεων στην Αθήνα, μέχρι και τη λήξη των Δεκεμβριανών, τον Ιανουάριο του 1945. Κρατήστε το αυτό...

[Για τον Ποπόφ, ο ανταποκριτής του BBC τότε στην Αθήνα έγραφε “ "Οι Ρώσοι είχαν τον άνθρωπό τους στην Αθήνα, έναν συνταγματάρχη, τον Ποπώφ, την αληθινή εικόνα της μη επεμβάσεως. Καθόταν στο τραπέζι του Ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρεταννίας μασώντας τα βρεταννικά τρόφιμα απρόσιτος και απαθής".

span>Ο Σόλων Γρηγοριάδης, στέλεχος του ΕΑΜ έγραψε χαρακτηριστικά "Μάταιες υπήρξαν οι προσπάθειες των ηγετών της αριστεράς να του αποσπάσουν κάποια υπόδειξη. Μάταιες μέχρι τέλους και οι ελπίδες για σοβιετική παρέμβαση. Αλλά η τακτική που ακολουθούσαν ήταν σαν η επέμβαση αυτή να θεωρείτο βέβαιη...".

span>Γενικότερα, η Μόσχα κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών και πριν είχε την στάση «Κρώζουσα ουδετερότης !»] Wikipedia https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%81%CF%85_%CE%A0%CE%BF%CF%80%CF%8E%CF%86

Τι συνέβη τις παραμονές του θανάτου του Νικολάς Σεβέλ;

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

1. Οι αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ έχαναν την μάχη της Αθήνας μολονότι ήλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επαρχίας .Είχε γίνει κατανοητό σε Έλληνες και ξένους  ότι η προσπάθεια των κομμουνιστών για βίαιη κατάληψη της κεντρικής εξουσίας είχε οριστικά χαθεί 

style="text-align: center;">       ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 6/11/1996 

style="text-align: center;">“Το τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, παρά τη σθεναρότατη και ηρωική αντίσταση του λαού της πρωτεύουσας και των μαχητών του ΕΛΑΣ, η στρατιωτική υπεροχή των Εγγλέζων γίνεται πλέον αισθητή. Επίσης, οι εφεδρείες του ΕΛΑΣ (σε έμψυχο δυναμικό και μέσα) δεν μπορούν να φθάσουν έγκαιρα στην Αθήνα. Εκτός αυτού, μέρος των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, δίνει την ίδια περίπου χρονική περίοδο τη μάχη της διάλυσης των τμημάτων του Τσαούς Αντόν στην Ανατολική Μακεδονία (πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκέμβρη) και αυτών του Ναπ. Ζέρβα στην Ηπειρο (πραγματοποιήθηκε στις 21 έως 23 Δεκέμβρη).”

2.Τη νύχτα της 23ης προς 24η Δεκεμβρίου δυνάμεις του ΕΛΑΣ προχώρησαν στην υλοποίηση σχεδίου που στόχευε στην ανατίναξη του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία όπου διέμεναν η ελληνική κυβέρνηση και το βρετανικό επιτελείο. Για τον σκοπό αυτό παγιδεύτηκε με εκρηκτικά υπόνομος που κατέληγε δίπλα στα θεμέλια του κτιρίου. Η έκρηξη αναβλήθηκε προσωρινά λόγω της άφιξης του Τσώρτσιλ στην Ελλάδα και στο διάστημα αυτό Άγγλοι εντόπισαν και απενεργοποίησαν τα εκρηκτικά.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ έφτασε στην Ελλάδα το μεσημέρι της 25ης Δεκεμβρίου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Άντονι Ίντεν. Την πρώτη ημέρα διέμεινε στο Φάληρο στο καταδρομικό Ajax και την επόμενη πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης-Σκόμπυ και αντιπροσωπείας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια, έμεινε στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία, στο ίδιο που έμενε ο συνταγματάρχης Ποπόφ, κάτω από το οποίο είχαν τοποθετηθεί τα εκρηκτικά που δεν έσκασαν ποτέ…!

l start="3">

  • Ηταν απολύτως βέβαιο ότι εκείνη την εποχή όπου ΕΣΣΔ και Μ.Βρετανία πολεμούσαν τον κοινό εχθρό, τους Ναζί που δεν είχαν ακόμα παραδοθεί, οι Σοβιετικοί δεν είχαν καμία διάθεση να ενθαρρύνουν δολοφονικές ενέργειες κατά του ηγέτη των Βρετανών συμμάχων τους . Ακόμα και μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού καθεστώτος όπου τα πάντα βγήκαν στην φόρα δεν υπάρχει η παραμικρή καταγραφή σε κανένα αρχείο για οποιαδήποτε ενέργεια κατά του Τσώρτσιλ 
  • ol>

    l start="4">

  • Ενδεικτικό της αρνητικής στάσης των Σοβιετικών απέναντι στην επίθεση του ΕΛΑΣ στην Αθήνα  το 1944 είναι τα απομνημονεύματα του ηγέτη του συγγενούς βουλγάρικου Κομμουνιστικού κόμματος, Δημητρόφ

    span>Οπως αναφέρεται στο ημερολόγιο του Δημητρόφ, ο Στάλιν του είπε στις 10 Ιανουαρίου 1945 για τα Δεκεμβριανά στην Ελλάδα: «Εγώ συμβούλευσα την Ελλάδα (σ.σ. εννοεί το ΚΚΕ) να μην αρχίσουν αυτόν τον αγώνα. Οι άνθρωποι του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να βγουν από την κυβέρνηση του Παπανδρέου. Καταπιάστηκαν με δουλειά για την οποία δεν τους επαρκούν οι δυνάμεις. Φαίνεται υπολόγιζαν ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβει ως το Αιγαίο. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Εμείς δεν μπορούμε να στείλουμε και στην Ελλάδα δικά μας στρατεύματα. Οι Ελληνες έκαναν βλακεία»

    href="https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/o-rolos-tis-mosxas-sta-dekembriana/">https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/o-rolos-tis-mosxas-sta-dekembriana/  

  • ol>

    trong>Νικολάς Σεβέλ - Ο σοβιετικός νεκρός των Δεκεμβριανών

    Ο Νικολάς Σεβέλ πιθανότατα ήταν απεσταλμένος του αρχηγού της Σοβιετικής Αποστολής στο στρατηγείο του ΕΛΑΣ Αθηνών με στόχο να παραδώσει την σοβιετική εντολή για τερματισμό των εχθροπραξιών κι αποχώρηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ απο την Αθήνα . 

    Η εντολή αυτή θα οδηγούσε στην πλήρη αποσύνθεση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, γιατί οι περισσότεροι μαχητές του πίστευαν αφελώς πως "ο Μόσκοβος κατεβαίνει στην Ελλάδα" και ότι ήταν θέμα χρόνου η εμφάνιση του Κόκκινου Στρατού στα σύνορα της χώρας μας. 

    Οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές και για το γενικότερο κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Η επίσημη διάψευση από σοβιετικά χείλη της υποστήριξης που τα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος είχαν υποσχεθεί στους μαχητές του ΕΛΑΣ, θα επέφερε διαλυτικές επιπτώσεις τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οργανωτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Για κάποιους από τους ηγήτορες του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ, πιθανότατα θα δημιουργούσε και άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, εξαιτίας της οργής των απλών στελεχών του ΕΑΜ.

    Συνεπώς, αν και ο λόγος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν “νόμος” για το ΕΑΜ, το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης, πολιτικής και πραγματικής, υπερίσχυσε της κομματικής πειθαρχίας, ακόμα και για του σοβιετόδουλους κομισάριους του ΕΛΑΣ, έστω κι αν η σοβιετική εντολή ουσιαστικά εκτελέστηκε λίγο αργότερα όταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ αποχώρησαν από την Αθήνα χωρίς όμως να διαλυθούν. 

    Η δειλία τους όμως και το προσωπικό τους συμφέρον, κόστισε εκατοντάδες νεκρούς στα Δεκεμβριανά και χιλιάδες συνολικά στον Εμφύλιο. Χιλιάδες και από τις δυο πλευρές…

    Πιθανότατα, αυτή τη δειλία πλήρωσε και ο Νικολάς Σεβέλ. Με τη ζωή του και αυτός. Γι’ αυτό και θάφτηκε στο Συμμαχικό Νεκροταφείο και όχι σε κάποιο από τα μνημεία του ΕΛΑΣ. Γιατί δολοφονήθηκε από του ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ των Συμμάχων, οι οποίοι τότε ήταν το ΚΚΕ!

    Και γιατί είναι τόσα χρόνια κρυμμένο αυτό το γεγονός από το ΚΚΕ;

    1) Γιατί δεν συνέφερε καμία απο τις δύο παρατάξεις, ούτε αριστερούς ούτε δεξιούς. Δεν συνέφερε τα δύο μπλοκ του ψυχρού πολέμου που το καθένα απέδιδε κάθε τοπική δράση του αντιπάλου σε κεντρική καθοδήγηση απο το εχθρικό κέντρο. Η θεωρία του “εκ Μόσχας κομμουνιστικού κινδύνου” στοίχειωνε την Δύση για δεκαετίες και η θεωρία της “ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης” ήταν η θεωρία του φόβου που βοηθούσε το σοβιετικό καθεστώς να καταπνίγει κάθε εσωτερική αντίδραση . 

    2) Γιατί η δολοφονία του σοβιετικού απεσταλμένου θα κατέρριπτε τον μεταπολεμικό κομμουνιστικό μύθο για τους “κακούς Άγγλους” που ματαίωσαν την δήθεν λαϊκή κυριαρχία και την επικράτηση των δυνάμεων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ !

    3) Γιατί η δολοφονία θα αποκάλυπτε ξεκάθαρα την αρνητική στάση της Μόσχας στην δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ το ΄44 και θα κατέρριπτε τον κυρίαρχο αστικό μύθο δεκαετιών μεταπολεμικής περιόδου  περι ξενοκίνητης (Σταλινοκίνητης) κομμουνιστικής ανταρσίας στα Δεκεμβριανά.

    trong>Τα Δεκεμβριανά συνεπώς προκλήθηκαν από τον ελληνικό παράγοντα και ειδικότερα από τα ακραία στοιχεία του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ, που αντιλαμβάνονταν ότι σε οποιοδήποτε αστικό καθεστώς ακόμα και με συμμετοχή του ΚΚΕ στο μερίδιο της εξουσίας, όχι μόνο δεν θα είχαν καμία θέση αλλά κινδύνευαν και με βαριές ποινές, αφού οι αρχικομμισάριοι του ΚΚΕ δεν λέρωναν τα χέρια τους με αίμα...

    Με απλά λόγια, γνώριζαν τα ακραία ένοπλα στοιχεία του ΕΛΑΣ ότι θα τους άδειαζε η ηγεσία του ΚΚΕ μεταπολεμικά, γι’ αυτό και δεν επιθυμούσαν κανέναν συμβιβασμό. 

    2 style="text-align: center;">Ωστόσο το καλά κρυμμένο μυστικό του ΚΚΕ δεν μπορεί να αλλάξει το πραγματικό γεγονός της αποστολής και της δολοφονίας του σοβιετικού απεσταλμένου που βρίσκεται θαμμένος στο συμμαχικό νεκροταφείο του Π.Φαλήρου μαζί με τους Βρετανούς συναγωνιστές του και τότε συμμάχους του...