Να βάλει “πάγο” στην υπογραφείσα από το 2017 συμφωνία με την Τουρκία για την συνπαραγωγή του αντιπυραυλικού συστήματος Eurosam, προτίθεται η Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Hürriyet Daily News. πηγή με γνώση των εξελίξεων ενημέρωσε, με την προϋπόθεση της εχεμύθειας, ότι η Γαλλία είναι αντίθετη με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο επίπεδο της αντιπυραυλικής τεχνολογίας την οποία προέβλεπε η συμφωνία, καθώς η Τουρκία πλέον θεωρείται “μη αξιόστος” συνεργάτης με ακραία ιμπεριαλιστικές τάσεις.

Η επιχείρηση των τουρικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία, περιοχή στην οποία η Γαλλία έχει στρατηγικά συμφέροντα εδώ και δεκαετίες, θεωρείται η αφορμή για αυτή την αντίδραση του Παρισιού.

Το 2017, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Eurosam, διάρκειας 18 μηνών για την πραγματοποίηση μελέτης με προοπτική ανάπτυξης και συμπαραγωγής αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς. Η συμφωνία αυτή ήταν τριμερής καθώς η Eurosam έχει ως partners τη Γαλλία και την Ιταλία και με την προσθήκη της Τουρκίας θα δημιουργούταν μία νέο, τριμερής, κοινοπραξία. Στη συμφωνία προβλεπόταν το νέο σύστημα να είναι μία βελτιωμένη έκδοση του υπάρχοντος συστήματος SAMP-T της Eurosam.